Prevoznikom olajšave za nakup avtobusov

26. marca 2015

 

Prevoznikom olajšave za nakup avtobusov

 

Ljubljana, 26. marec 2015 – Sekcija za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je zadovoljna, da je Državni zbor včeraj potrdil spremembi zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb in o dohodnini, ki avtobusnim prevoznikom priznavata 40-odstotne davčne olajšave pri nakupu novih, okolju prijaznejših avtobusov. Olajšave bodo veljale za nakup avtobusov z motorjem EURO VI, in sicer za nakupe od 1. januarja 2014 dalje.

 

Avtobusni prevoznik Peter Mirt in član Upravnega odbora Sekcije za promet pri OZS ob tem pojasnjuje: »Počutili smo se odrezane, ker avtobusni prevozniki nismo imeli olajšav, medtem ko so jih prevozniki tovornih vozil imeli. Po večletnem boju z mlini na veter smo končno zakonsko uredili to področje, tako da smo sedaj izenačeni. Država s tem spodbuja našo konkurenčnost, saj veliko vozimo na evropskem trgu, ki pa od slovenskih prevoznikov zahteva najsodobnejša ekološka vozila«. Mirt še poudarja, da bi bilo smiselno imeti olajšave tudi za vozila standarda EURO V, ki so jih prevozniki kupili v letu 2014 in ki so tudi okolju prijazna vozila. Za to so si prevozniki prav tako prizadevali, vendar pa niso bili uslišani.

S sprejetjem zakonov se uveljavlja cilj spodbujanja nakupa novih avtobusov, in s tem posodobitev voznega parka javnega potniškega prometa ter zmanjšanje negativnih vplivov na okolje. S spremembo zakonov se med drugim izenačuje zavezance, ki opravljajo prevoz potnikov, in zavezance, ki opravljajo prevoz tovora, saj se z uvedbo olajšav za avtobuse z motorjem standarda EURO VI izenačijo pogoji za uveljavljanje davčnih olajšav pri nakupu tovornih motornih vozil in avtobusov.

Pomembno vlogo pri sprejetju zakonov je odigrala stranka SD, ki je prepoznala problem prevoznikov in se aktivno vključila v iskanje rešitev.

Mira Črešnar

Vodja odnosov z javnostmi

Obrtno-podjetniška zbornica slovenije
Celovška 71, p.p. 2350, SI-1000, Ljubljana
T: +386 (0)1 58 30 823, 58 30 501
F: +386 (0)1 50 59 270
M: +386 (0)41 936 844
E: mira.cresnar@ozs.si | http://www.ozs.si
 @OZSaktualno