Brezplačna delavnica programiranja za dekleta

15. oktobra 2014

Na študij računalništva in informatike se letno vpiše le 11% deklet, čeprav je na trgu dela vse več povpraševanja po tovrstnih znanjih. Številne svetovne raziskave so pokazale, da je povečanje udeležbe deklet/ žensk na področju tehnologije in računalništva je pomembno iz
več vidikov:

  • Izboljšanje tehničnih inovacij: Raziskave kažejo, da spolna raznolikost izboljšuje reševanje problemov, povečuje produktivnost, inovacije.
  • Opolnomočenje deklet in zmanjšanje socialnih neenakosti: delovna mesta v sektorju IT so med najhitreje rastočimi in imajo najvišjo plačilno politiko. Ta trend lahko zaostruje obstoječe socialne neenakosti in ovire za življenjske priložnosti v prihodnost deklet. Povečanje udeležbe deklet v računalništvu je pomembno za spodbujanje pravičnosti in zagotavljanje, da so dekleta sposobna izkoristiti priložnosti teh delovnih mest in ki jih omogočajo.
  • Zagotavljanje konkurenčne delovne sile: Ameriške raziskave ocenjujejo, da bo med 2010-2020 več kot 1,4 milijona svetovnih delovnih mest povezanih z računalniškimi znanji. Dekleta in žene prinašajo velik potencial za zapolnitev vrzeli. A je danes še veliko dejavnikov, ki jih odvračajo od izbire teh poklicnih poti in kariere.

Inovativnost dogodka je v konceptu približanja IT programiranja, kodiranja spletnih aplikacij na zanimiv način dekletom in ženskam, da bi te sprejele splet kot orodje za realizacijo svojih idej. Kar pomeni, da spoznajo in osvojijo orodja in besedišča in jim tako omogočimo, da
vstopijo na neznano in nepoznano področje in zgradijo splet kot ga vidijo same.

Gibanje Rails Girls izhaja Finske, z željo, to spremeniti preko organizacije delavnic. Zaradi velikega zanimanja se je koncept preko lokalnih organizatorjev hitro razširil na vse konce sveta. Tako je bilo do danes organiziranih že nekaj sto dogodkov in temeljna znanja programiranja je bilo posredovano več kot 10.000 dekletom in ženskam. Rails Girls delavnice so bile do danes organizirane že v več kot 180-ih mestih.

Slovenija je v vrhu držav po zanimanju za delavnice Rails Girls, a doslej le v Ljubljani in Mariboru. Tokrat bomo Rails Girls delavnico organizirali prvič organizirali v Celju. Delavnica se bo odvijala dva dni, 21. in 22. novembra 2014. www.railsgirls.com/celje

V petek zvečer bomo poskrbeli za namestitev potrebne programske opreme in spoznavanje, medtem, ko bo sobota posvečena učenju. Za ogrevanje bodo poskrbela motivacijska in uvodna predavanja, nato bodo udeleženke v majhnih skupinah s pomočjo mentorja ali mentorice sledila navodilom za izdelavo spletne aplikacije za zbiranje idej z ogrodjem Ruby on Rails.