POVABILO NA DOGODEK: GOSPODARSKA DIPLOMACIJA V PRAKSI IN VLOGA SLOVENSKE MANJŠINE

19. februarja 2015

KLUB PODJETNIKOV ZLATOROG  VAS VABI  na dogodek:

GOSPODARSKA DIPLOMACIJA V PRAKSI IN VLOGA SLOVENSKE MANJŠINE

 v četrtek, 26. februarja 2015 ob 19. uri v sejni sobi podjetja ETRA d.o.o., v Bukovžlaku

 

Na srečanje smo povabili našega veleposlanika na Dunaju dr. Andreja RAHTENA in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda ŽMAVCA. Srečanje bo moderiral član našega kluba Zvone DRAGAN, bivši veleposlanik.

Sogovornikom v omizju bomo v uvodu med drugim postavili naslednja vprašanja:

–         Aktivnost vlade RS, ministra in njegove ekipe pri krepitvi sodelovanja s slovenskimi manjšinami v zamejstvu, zlasti v Avstriji.

–         Sodelovanje z državnimi organi sosednjih držav pri reševanju odprtih vprašanj manjšine.

–         Ocena ministra: kakšno pomoč mu pri tem nudi slovenska diplomacija?

–         Kakšno vlogo odigravajo avstrijski lastniki podjetij in poslovneži slovenskega rodu pri krepitvi gospodarskega sodelovanja med sosednjimi državami, še posebej v obmejnem gospodarskem sodelovanju?

–         Ocena sedanjega stanja gospodarskih odnosov med RS in RA; v tem sklopu čim bolj konkretno o obmejnem gospodarskem sodelovanju (rezultati, problemi, možnosti in nove priložnost).

–         Vloga veleposlaništva in GK v Celovcu, ekonomskega svetnika, pa tudi osebno veleposlanika pri pospeševanju gospodarskega sodelovanja (konkretna pomoč podjetjem, različne oblike lobiranja, itd.).

–         Splošna ocena (ne)uspešnosti slovenske gospodarske diplomacije (vloga MZZ/direktorata za GD, koordinacija aktivnosti na državni ravni med MZZ.

–         MG – GZS – OPZ – SPIRITOM … – posebej na relaciji MZZ – DKP – MZZ.

 

Pričakujemo, da se boste strokovnega srečanja kluba udeležili v čim večjem številu in da se boste tudi aktivno vključili v razpravo.

Vljudno vabljeni in lepo pozdravljeni.

 

Predsednik: Henrik Dvoršak