Dogajanje pri naši članih: Kolektiv podjetja Hoby les se je podal na izlet v neznano

24. oktobra 2016

Izlet v neznano 2016  –  LOŠKA  DOLINA

14690892_10206243898891486_3315919061849577515_n

V nedeljo, 16.10.2016, smo se s sodelavci ter skoraj popolnim kolektivom podjetja Hoby les odpravili na izlet v neznano – tako kot vsako leto. Tudi letos, nas je direktorica pustila v nevednosti, kam nas bo pot vodila. Popustila ni niti kljub konstantnemu spraševanju za namige.

Tako smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili proti Notranjski do Loške doline in njenega središča – kraja Stari trg pri Ložu, katero je kot eno izmed samo sedmih mest v naših krajih imelo mestne pravice že v času turških vpadov. Naš prvi cilj je bila Bloška Polica. Ta vas je znana predvsem po tem, da je bila večkrat izbrana za najbolj urejeno vas v občini Loška dolina. Pri Mihelčičevih smo se okrepčali z odlično domačo timalico, pokazali pa so nam tudi, kako sušijo sadje na klasičen način in sicer v peči, ki jo grejejo drva.

Pot smo nadaljevali do Babne Police, kjer smo si pogledali žago.

Žaga babna polica hoby les

 

Zasluge za obnovo žage gredo gospodu Benjaminu Žnidaršiču, ki je kljub svoji invalidnosti poskrbel, da je žaga še danes delujoča, ter da se v njej izvajajo različne delavnice. Natančneje se žaga nahaja ob enem izmed izvirov reke, vsem bolj znane kot Ljubljanica – a vendar se imenuje Veliki Obrh. Ta izvir daje pitno vodo celotni Loški dolini.

Naslednji postanek smo naredili na posestvu Bajer, bolje znan kot ekološka kmetija. To posestvo ter stari mlin je obnovila mlada družina. Njim gre tudi zahvala, da stari mlin zopet melje različna žita, njihova žaga venecijanka pa v zimskih mesecih pridno žaga. Na posestvu lahko najdemo tudi različno živino ter vodne živali v ribniku.

Kratka vožnja do naslednega cilja in že smo bili pri Zavodu Ars Viva.

hoby les zavod ars viva

Znova smo se srečali z gospodom Žnidaršičem, ki ni samo ustanovitelj zavoda, vendar tudi slikar, ki slika z usti. Tu smo si ogledali letno gledališče, hostel, večnamensko predavalnico ter galerijo. Vse to pa je ustvaril na svoji lepo obnovljeni rojstni domačiji.

Daljši postanek smo naredili na gradu Snežnik ter v polharskem muzeju. Na Kozarišču, v polharskem muzeju, so nam prikazali tradicijo polhanja ter pokazali njihovo lovsko zbirko. Na gradu Snežnik pa smo imeli organizirani voden ogled tega prelepega gradu, ki ima edini v Sloveniji originalno notranjo opremo s konca 19. stoletja.

hoby les grad snežnik

Sledil je še zadnji ogled. Takšen, ki ga nismo niti najmanj pričakovali. Na Gornjih Poljanah, visoko čez 1000 metrov nadmorske višine, nas je pričakal turizem Jure. Lastnik turizma, gospod Jure nam je prikazal, kako se nastavi past za polhe. In tako smo – POLHALI!! 😀 Za zaključek pa nam je še skuhal zanimivo večerjo. Poskusili smo veliko mesnih izdelkov, od tega kar 6 različnih živali. Z lahkoto lahko rečemo, da je bila pa ta večerja res nekaj posebnega.

hoby les večerja turizem jure

In tako smo »malo drugače« zaključili še en izlet, ki ga definitivno ne bomo pozabili. In to je hkrati tudi priložnost, da spoznavamo vedno nove kraje in njihove značilnosti v naši prelepi Sloveniji ter se hkrati družimo na malo manj posloven način.

 

Avtorica: Klementina Hohnjec, Hoby les d.o.o.