50 let tradicije – Žensko frizerstvo Simona Rebevšek s.p. iz Celja

4. januarja 2017

DSC_0998

Ko navsezgodaj zjutraj odpreš vrata v salon, je tu že živahno: stranke prihajajo, odhajajo, so v »delu« in prav vse dajejo vtis, da so zadovoljne.  50 letno družinsko tradicijo v frizerski dejavnosti, ki se nadaljuje že v tretjo generacijo, odlikujejo vztrajnost, podjetnost, neprestano nadgrajevanje znanj, strokovnost, kvaliteta in prijaznost do strank.

Uspešna družinska zgodba se je začela že pred več kot 50 leti, ko se je takrat mlada Ivana Jana navdušila nad poklicem frizerke in je 1. julija  1954 začela z učno dobo za ta poklic v  Celju.

20161208_124547

 

Čez tri leta je opravila vajeniški izpit, ki je potekal ves dan s preizkusom na vseh področjih: moško britje in striženje, za ženske pa trajna, vodna, striženje, manikura, večerna frizura…

20161208_124644

Po nekaj letih zaposlitve se je gospa odločila za samostojo obrtno pot in 1. marca 1966 začela z lastno obrtjo v najetem salonu v Celju. Pred 34 leti so se preselili na današnjo lokacijo, kjer so že nekaj časa tudi lastniki prostora.

20161208_133405

Ivana Jana se spominja.« Po zahtevnosti so bile v preteklosti frizure za posebne priložnosti zelo zahtevne. Potrebno je bilo veliko znanja in spretnosti, ter vgraditev lastnih idej, ki so pristajale obrazu.«

Gospa je bila že od samega začetka poslovanja članica celjske zbornice, sodelovala je tudi z udarniškim delom pri gradnji sedanjega Doma obrtnikov. Preko zbornice se je vsako leto udeležila dogodkov, sejmov in prireditev v Sloveniji in po svetu. Novosti na področju frizerstva je spoznavala od Graza, Pariza, Dunaja, Londona, Amsterdama, Dusseldorfa do Budimpešte.

20161208_133450

Letno je v sklopu strokovnih ekskurzij sekcije frizerjev obiskala Bologno, kjer so poleg samega obiska sejmov preizkusili nove materiale v povezavi z modo in frizurami. Vsako leto so se usposabljali v Zagrebu, Opatiji in sodelovali v revijah v Narodnem in celjskem domu ter vsako leto na celjskem sejmu. Sodelovala je tudi na tekmovanjih in vsakoletni pripravi Maškarade v Celju.

20161208_124811

Ga. Ivana: »Bili so drugi časi, veliko je bilo veselja do dela in vzeli smo si čas za druženje s stanovskimi kolegi. Vsako leto se, če mi le zdravje dopušča, udeležim srečanja upokojenih obrtnikov na OOZ Celje. Nad svojim poklicem sem še vedno navdušena, zato rada sodelujem tudi v Ulici obrtnikov v Muzeju novejše zgodovine Celje, kjer predstavljam poklic frizerja in prenašam izkušnje iz dela na obiskovalce, ki prihajajo iz okolice in pa tudi iz tujine.

Hči Simona, sedanja nosilka obrti, je bila že od majhnega v salonu. A najprej se ni odločila za šolanje v frizerski stroki, potrebna znanja je osvojila ob delu in začela svojo frizersko kariero leta 1985. Na šolanju je bila v Stuttgartu in v Londonu.

Skupaj s sinom opravljata dejavnost že skoraj tri leta, in prav Urban je prinesel v salon svežino in mladost. Urban pravi takole: »V tem poklicu moraš biti potrpežljiv, saj so stranke zelo različne. Neprestano moraš nadgrajevati svoja znanja in zato veliko časa preživim v Zagrebu. Tam se vsaka 2-3 mesece udeležim usposabljanja v KEUNE – tamkajšnji podružnici tega Nizozemskega podjetja. Standardi tega šolanja so zelo visoko postavljeni, tako v strokovnosti, kot komunikaciji do strank in vizualnem izgledu frizerja.«

Delo v frizerskih salonih je naporno predvsem pred prazniki, zato moraš biti kot frizer tudi v dobri psiho-fizični kondiciji. V ta namen se Simona v prostem času  sprošča z jogo in veliko hodi. Saj bi še več, a so vsa strokovna usposabljanja v njenem prostem času – čez vikende. Urban pa če se le da – kolesari in teče, tudi maraton. Kot sam pravi, ima najrajši moško striženje in možnosti eksperimentiranja pri mlajših strankah.

Simona: » Naše stalne stranke so iz Celja in okolice, pa tudi iz drugih koncev Slovenije, celo iz Dunaja. Prihajajo tudi mladi, ki so otroci naši starejših stalnih strank. Ljudje so na svoj izgled občutljivi, zato moraš biti dober psiholog, moraš znati prisluhniti in svetovati glede na kakovost las in fizionomijo obraza. »

Kot članica sekcije frizerjev pri OOZ Celje se udeležuje tudi usposabljanj in si želi še več srečanj/druženj s stanovskimi kolegi. Sodeluje tudi na modnih revijah v Celju. O sodelovanju treh generacij pa pravi takole: »Se posvetujemo, usklajujemo, imamo različne poglede, saj smo iz treh generacij. A naš skupen cilj je, da je naša stranka, ko odide iz salona,  zadovoljna z nami in našo storitvijo. Predvsem pa sem vesela tega, da imam v svojem sinu naslednika, ki je predan poklicu in nadaljevanju 50 letne družinske tradicije.«