Dolgoletni član OOZ Celje Ivan Klokočovnik je praznoval 80 let

2. junija 2017

IMG_5253 (3)

Konec maja je visok ljubilej – 80 let  praznoval Ivan Klokočovnik. Rodil se je l. 1937 kot prvi otrok izmed petih očetu obdelovalcu kovin, kateri je bil zaposlen v tovarni Emo in materi gospodinji v Trnovljah pri Celju. Po končani osnovni šoli se je kot vajenec mizar učil pri celjskemu mizarju Pristovšku in tu tudi l.1955 nastopil prvo zaposlitev, delo je nadaljeval v Pohištvu Celje in v Lik Savinji. Tu so mu omogočili nadaljnje šolanje ob delu, katerega je zaključil kot prvi v letniku in pridobil izobrazbo lesarski tehnik. V teh petih letih šolanja se je z njim šolalo mnogo kasneje priznanih mizarjev iz celjskega, savinjskega in šmarskega področja. Vsa delovna leta so med seboj obdržali stike in se radi srečevali na občasnih srečanjih. Ko se je odločil za samostojno pot, je skoraj vso leto urejal delavnico, ki jo je vzel v najem – menjavala so se lesena tla, nakupil je nove stroje, ki so zamenjali tedanje še lesene stroje, povezane na pogon s transmisijo, katere varstvena zakonodaja takrat ni več dovolila, uredil je ogrevanje…

1967 leta je začel z obrtjo, katere osnovna dejavnost je bila izdelava stavbnega pohištva. Njegova okna in vrata še danes zapirajo zasebne in poslovne stavbe širom Slovenije. Tekom let je delavnico moderniziral z novimi stroji kot so krožna žaga, debelinski skobeljni stroj, stiskalnica, brusilni stroj, rezkar. Navkljub temu, da je bil v tistih časih nakup stroja precej težaven, je imel kot eden redkih stoj za izdelavo moznikov.

IMG_4568

Gradnja delavnice

Bil je eden prvih, ki so se združevali v zbornico, deloval je kot vodja lesne sekcije, bil član upravnega odbora OOZC in poslanec sekcije lesarjev na OZS. Vsa leta je obdržal stik z mnogimi celjskimi in okoliškimi obrtniki vseh dejavnosti, saj so v aktivnih letih dela obrtniki organizirali mnoga strokovna, športna in družabna družinska srečanja, kar jih je povezalo ne samo v službi, pač pa tudi v prostem času. L.1996 se je upokojil in si vzel čas za sebe in družino.

Delo jubilanta se nadaljuje v drugo generacijo s hčerjo Katarino, ki  lastnica in direktorica podjetja Hoby les d.o.o. Tudi ona je dejavna ne samo poslovno ampak sodeluje v organih OOZ Celje in OZS v Sekcij lesnih strok in Sekciji podjetnic in obrtnic OOZ Celje.

Njegovi dve vnukinji in vnuk so zrasli ob zajtrkih z njim in vedno so se lahko zanesli, da jih bo dedi prevažal v šolo in iz nje. Skrbi za okolico hiše: košnja trave in obrezovanje žive meje sta njegova skrb. Je aktiven član društva upokojencev, udeležuje se vadb kopice športov, rad se druži s prijatelji, najraje pa se umakne na vikend na Goleku nad Stranicami, kjer uživa v gobarjenju in žaru.

IMG_5350 (2)

Obletnico praznoval s prijatelji in obiskal ga je tudi »njegov nekdanji vajenec«, ki ga je preizkusil, ali mizarske veščine še obvlada. Potrebno je bilo skobljati, vrtati, zabijati, žagati in malo tudi podmazati. Ocena vseh prisotnih: odlično!

Čestitke jubilantu!