50. MOS 2017 – celovita predstavitev obrtnih poklicev na Ulici obrti

3. oktobra 2017

IMG_9636

Na 50. MOS je OZS s svojimi člani in OOZ ter srednjimi poklicnimi in strokovnimi šolami pripravila Ulico obrti, kjer je bilo predstavljenih 11 zanimivih obrtnih poklicev. Osrednja točka ulice obrti je bila »vajeniška pisarna«, kjer so obiskovalci dobili vse informacije o izvajanju vajeništva. Ulica obrti je bila organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj je bilo možno hkrati videti predstavitev posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobiti informacije srednjih šol ter spoznati strokovno podporo obrtno-podjetniškega zborničnega sistema. Učenci so se lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oz. storitve ter se preizkusili v posameznem poklicu.

Na ulici obrti so bili predstavljeni naslednji poklici: oblikovalec kovin – orodjar, mizar, gastronom – hotelir, kamnosek, elektrikar, pečar – polagalec keramičnih oblog, tesar, pek, slaščičar, avtoserviser in avtokaroserist. Ogledalo si jo je preko 1500 osnovnošolcev iz več kot 45 slovenskih osnovnih šol. Del prostora je bil namenjen tudi izdelkom osnovnošolcev OŠ Lava, ki so jih ustvarili v okviru podjetniškega krožka in podjetja LIMO UPI d.o.o., v katerega se je z aktivnostmi promocije podjetništva in kariernih poti preteklo šolsko leto aktivno vključevala OOZ Celje.

20170915_132133

 Za celovito predstavitev obrtnih poklicev je Ulica obrti prejela sejemsko priznanje. Kot vsako leto, je tudi letos bil zelo obiskan razstavni prostor, kjer je poklic elektrikarja na zanimiv način predstavil član OOZ Celje KAEL Krešimir Antolič s.p.

9N3B3829-450x315 mos20171

 Krešimir Antolič: »V promocijo poklicev so me povabili že leta 2008 v naši Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje in ker se dober glas širi v deveto vas, sem pred štirimi leti dobil vabilo iz Obrtno podjetniške zbornice Slovenije za sodelovanje na Ulici obrti na MOS-u. Kot bivši dijak Šolskega centra Celje, Srednje elektro šole,  sem jih povabil k sodelovanju pri promociji poklica elektrikarja, zato vsako leto na Ulici sodelujejo tudi dijaki 2. in 3. letnika programa za poklic elektrikar. To je za njih praktična izkušnja sodelovanja in prikazovanja elektro poklica mlajšim rodovom. Vsako leto je naša ULICA večja in tudi bolj obiskana, saj so tudi osnovne šole prepoznale potrebo po praktičnem prikazu obrtnih poklicev svojim učencem. Leta 2004 smo imeli obisk okoli 450 osnovnošolcev iz Slovenije, letos pa 45 šol in 1500 osnovnošolcev. To pomeni, da smo vsi sodelujoči na čelu z OZS in vodjo ulice g. Korunovskim na pravi poti. Seveda tudi brez sponzorjev ne gre, kajti vsak učenec ali dijak, ki naredi nekaj praktičnega na našem razstavnem prostoru, dobi praktično nagrado za sodelovanje in v spomin na Ulico obrti. Zato se ob tej priložnosti želim še posebej zahvaliti podjetjema TEM Čatež (proizvajalec stikal in vtičnic) in OK LED svetila za sodelovanje že od samega začetka Ulice obrti.«

IMG_20170912_114051