60 letna tradicija zlatarstva Tajnšek iz Celja, Romana Tajnšek Korošec s.p.

3. januarja 2018

60 letna tradicija zlatarstva Tajnšek iz Celja, Romana Tajnšek Korošec s.p.

 DSC_0270-001

Zlatarstvo, ki vam poleg izdelanega nakita in izdelave nakita po lastnih željah nudi tudi vzdrževanje in popravila, posluje v Celju že od leta 1958. Družinska tradicija, ki se je prenesla iz očeta  na hčer dokazuje, da sta  kvaliteta izdelkov in storitev ter zadovoljstvo strank merili, ki zagotavljata uspešno 60 letno poslovanje.

 

ZT_1958_Mariborska53_Edi

 

sdr

Sprehod v privlačnem središču mestnega jedra Celja človeka zagotovo zanese na Glavni trg, kjer se pod starim cehovskim znakom nahaja  Zlatarstvo Tajnšek. Na tej lokaciji se je ustalil Tanjšek Edi starejši po dveh selitvah lokala, ko je pred 60 leti začel s zlatarsko dejavnostjo v Celju.

Zlatarstvo Tajnšek je bilo v svoji zgodovini najbolj znano po ročno izdelanih poročnih prstanih, ki so krasili in še vedno krasijo prste marsikaterega mlado poročenega para na Celjskem in širši okolici vse od Rogatca do Logarske doline in od Krškega do Slovenske Bistrice. Poleg poročnih prstanov v zlatarstvu poskrbijo za raznovrsten nakit izdelan po lastnih željah in okusu, katerega po želji opremijo tudi s gravuro.

Po upokojitvi zlatarskega mojstra leta 1984 je dejavnost prevzela hči Romana, ki se je izučila za zlatarko v očetovi delavnici in ta poklic opravlja še danes. Nanjo je mojster prenesel svoja znanja in izkušnje tako na strokovnem kakor tudi na poslovnem področju.

40LETROMANA

Romana Tajnšek Korošec: » Za delo zlatarja potrebuješ voljo, vztrajnost in talent. Materiali s katerimi delam je večina zlato in nekaj srebra ter kamni različnih vrst. Prisluhniti moraš stranki in se prilagoditi njenim željam, hkrati pa ji znati tudi svetovati. Nakita največ prodam prav tistega, ki je narejen po željah in pričakovanjih strank. «

Glede na lokacijo lokala se gospa že vrsto let srečuje tudi s problematiko slabe frekvence obiskovalcev v mestnem jedru, še posebej se je to pokazalo v preteklih letih, ko je Mestna občina Celje pristopila k prenovi mesta in je število potencialnih kupcev še padlo. Pa vendar ji je uspelo preživeti tudi ta leta s podporo stalnih strank, ki so zlatarni zveste že desetletja.

Romana Tajnšek Korošec » Naše stranke se vračajo, nekatere so bile že stranke mojega očeta. Zdaj pridejo po nakupih njihovi otroci in tudi že vnuki. Največ povpraševanja po nakitu je ob priložnostih kot so birme, krsti, rojstni dnevi, poroke in različne obletnice. Večinoma so stranke ženske, se pa moški hitreje odločijo za nakup.«

Gospa že desetletja deluje tudi v organih OOZ Celje: je tudi ena izmed ustanovnih članic Sekcije podjetnic in obrtnic pri OOZ Celje,  članica skupščine OOZ Celje,  predstavnica sekcije zlatarjev, optikov,  urarjev,  fotografov ter odbora domače in umetnostne obrti.

Romana Tajnšek Korošec:« Moj oče je bil med ustanovnimi člani takratnega Obrtnega združenja Celje in je skupaj z drugimi obrtniki postavil temelje delovanja današnje OOZ Celje. Sodeloval je pri gradnji doma obrtnikov in bil aktiven v organih zbornice.  Očeta sem nasledila ne samo na strokovnem ampak tudi na področju sodelovanja v zbornici in kadar mi čas dopušča se z veseljem udeležim dogodkov na Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje. »