51. MOS 2018 – celovita predstavitev obrtnih poklicev na Ulici obrti

8. oktobra 2018

Originalni članek se nahaja tukaj ulica-obrti-2018.doc

51. MOS 2018 – celovita predstavitev obrtnih poklicev na Ulici obrti

08-IMG_0397

Ulico obrti v dvorani L1 Celjskega sejmišča je letos obiskalo okoli 1.700 osnovnošolcev iz celotne Slovenijie. Navdušeni so bili nad predstavitvijo 14 obrtnih poklicev, nekateri so se tudi preizkusili v izdelavi izdelkov in storitev. Ulico obrti bo do konca sejma obiskalo kar 1700 osnovnošolcev iz 40 osnovnih šol iz vse Slovenije. Letošnja Ulica obrti je potekala pod geslom »Moj talent, moj poklic«, je bilo predstavljenih 14 obrtnih poklicev: oblikovalec kovin – orodjar, strojni mehanik, mizar, gastronomske in hotelske storitve, slikopleskar, elektrikar, tesar, pečar-polagalec keramičnih oblog, izvajalec suhomontažne gradnje, pek, slaščičar, avtoserviser, avtokaroserist in pletar. Učenci so se lahko tudi sami aktivno vključi v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu.

Osrednja točka Ulice obrti je bila vajeniška pisarna, kjer so lahko obiskovalci, mladi in njihovi starši, dobili vse informacije o vajeništvu. Ulica obrti je bila organizirana po načelu vse na enem mestu, kar pomeni, da so obiskovalci lahko videli predstavitev poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, dobili informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je bila zadovoljna s številčnim obiskom Ulice obrti, saj je njen cilj, da se čim več mladih odloči za obrtne poklice. V obrti in podjetništvu se namreč že vrsto let soočajo s pomanjkanjem usposobljenega kadra.

Že tradicionalno je tudi letos poklic elektrikarja na inovativen način predstavil član OOZ Celje KAEL Krešimir Antolič s.p.

04-IMG_20180912_181232

Krešimir Antolič: »Na Ulici obrti sodelujem že peto leto zapored. Vsako leto se naša Ulica obrti izboljšuje z vedno boljšimi predstavitvami poklicev, ker »vaja dela mojstra«. Poklic elektrikarja sem predstavil na praktičen način skupaj z dijaki drugega letnika Šolskega centra Celje, poklic elektrikar. Letošnji obisk ulice je bil v primerjavi z lanskim letom precej večji in upam, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnje. Vsi zainteresirani učenci so lahko preizkusili svoje ročne spretnosti z barvnimi vodniki in ob uspešnem zaključku poskusa so prejeli praktično nagrado. Vesel sem, da so tudi letos moji poslovni partnerji prepoznali pomembnost promocije tega poklica ter priskrbeli praktične nagrade za sodelujoče dijake. Z veseljem bom pri promociji poklica sodeloval tudi v prihodnje, še posebej pri aktivnostih OOZ Celje na celjskih osnovnih šolah.«

09-IMG_0400