Novost – uvedba elektronskega bolniškega lista (Ebol)

11. novembra 2019

SPOT SVETOVANJE SAVINJSKA

 Originalen članek se nahaja tukaj: SPOT- clanek-simona-11-2019

 

Novost – uvedba elektronskega bolniškega lista (Ebol)

 

Po novem delodajalcu ne bo več potrebno čakati, da mu delavec prinese bolniški list, temveč ga bo lahko za svoje zaposlene sam prevzel.

Prehod iz papirja v elektronsko obliko pomeni za delodajalce poenostavitev postopkov pri vlaganju refundacijskih zahtevkov.

S 1. 1. 2020 bo uveden elektronski bolniški list. Delodajalci bodo morali za svoje zaposlene, in sicer za začasne zadržanosti od dela od 1. 2. 2020 dalje, obvezno prevzemati eBOL-e prek spletnega sistema SPOT, kar pomeni, da od zaposlenih ne bodo več zahtevali, da jim morajo bolniški list dostaviti v papirni obliki.

Z uvedbo eBol FURSu tudi ne bo več potrebno ročno izpolnjevati podatkov o osnovi za nadomestilo plače za zavrovane osebe, ki so sami zavezanci za plačilo prispevkov (s.p.ji, družbeniki, ipd.). Le-ti bodo na ZZZS vložili le vlogo za izplačilo nadomestila plače. Poenostavljen bo tudi obračun prispevkov za socialno varnost, saj bo predizpolnjen obračun na portalu eDavki še bolj celovit.

 

Kaj mora urediti delodajalec za dostop do elektronskega bolniškega lista (eBOL)?

Delodajalec mora za dostop do elektronskega bolniškega lista pooblastiti koga od zaposlenih (npr. osebo v kadrovski službi, službi za obračun plač ali drugo osebo) za prevzem eBOL-ov njihovih zaposlenih. Ta pooblaščena oseba mora za prijavo v sistem SPOT in prevzem eBOL-ov imeti digitalno potrdilo. ZZZS predlaga, da si te osebe digitalno potrdilo pridobijo pred 1. 1. 2020.

Pooblastilo pa bo možno pridobiti na točkah eVEM šele, ko bo rešitev (prevzem eBOL-ov) že v produkciji na eVEM (predvidoma po 1.1. 2020).

 

Dodatne informacije o poenostavitvah postopkov, ki jih delodajalcem, pri vlaganju refundacijskih zahtevkov na ZZZS prinaša uvedba E-bol, je objavljena na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

 

Viri:

https://www.gzs.si/zbornica_racunovodskih_servisov/novice/ArticleId/73425

https://www.svetovanje.si/svetovanje/novice/uvedba-elektronskega-bolniskega-lista-s-1-1-2020-5dc4112d2114e05963713b50

ZZZS

 

 

Simona Zupanc, SPOT svetovanje SAVINJSKA

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

noga ooz celje