UPORABNIKI DAVČNIH BLAGAJN, PREVERITE, ČE VAM KMALU POTEČE 5-LETNO NAMENSKO DIGITALNO POTRDILO

10. septembra 2020


SPOT SVETOVANJE SAVINJSKA

UPORABNIKI DAVČNIH BLAGAJN, PREVERITE, ČE VAM KMALU POTEČE 5-LETNO NAMENSKO DIGITALNO POTRDILO

Povezava do .pdf različice dokumenta se nahaja tukaj!

Do konca letošnjega leta bo morala skoraj polovica od 90 tisoč uporabnikov davčnih blagajn obnoviti svoja namenska digitalna potrdila, ki jim bo po petih letih potekla veljavnost. Prvi uporabniki davčnih blagajn so namreč svoja digitalna potrdila začeli pridobivati novembra 2015, takrat je bilo to dva meseca pred uvedbo uporabe davčnih blagajn. Digitalna potrdila bodo tako letos novembra potekla slabim šest tisoč uporabnikom, že naslednji mesec decembra pa še naslednjim 30 tisoč uporabnikom.

Če ste v dvomih, kdaj točno vam  poteče omenjeno potrdilo, se obrnite na ponudnika davčne blagajne. Po poteku namenskega digitalnega potrdila, ki velja pet let, vam davčna blagajna ne bo več delovala, saj davčno potrjevati računov ne bo več mogoče. Uporabniki davčnih blagajn zato še pred potekom roka pridobite novo namensko digitalno potrdilo in izvedite zamenjavo potrdila v davčni blagajni.

Kako pridobiti novo namensko digitalno potrdilo?

Ko poteče petletni rok namenskega digitalnega potrdila, morate pridobiti novega, postopek pa je enak, kot če bi ga pridobili prvič:

  1. Zavezanec prek portala eDavki vloži Zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila za izvajanje postopka davčnega potrjevanja računov, ki se imenuje DPR-PridobitevDP.
  2. Po vložitvi zahtevka zavezanec oziroma njegov pooblaščenec na osebni del portala eDavki prejme referenčno številko in geslo za prevzem namenskega certifikata.
  3. Prejeto referenčno številko in geslo zavezanec ali njegov pooblaščenec nato vnese v poseben portal za prevzem namenskega digitalnega potrdila na spletni strani MJU.
  4. Po vnosu omenjene referenčne številke in gesla na portal MJU lahko zavezanec ali njegov pooblaščenec na tem istem portalu prevzame namensko digitalno potrdilo v obliki ».p12« datoteke.
  5. Omenjeno potrdilo (».p12« datoteko) nato zavezanec ali pa ponudnik storitve davčne blagajne namesti v program davčne blagajne ali v mini blagajno.

Na spletni strani Miniblagajna sta objavljena dva videa z navodili za pridobitev in prevzem potrdila in tudi pdf z navodili. Navodila so opisana tudi v tehnični dokumentaciji za razvijalce blagajna, poglavje 2.1.

Namensko digitalno potrdilo lahko torej pridobite ali prekličete le elektronsko prek sistema eDavki. Vsi uporabniki davčnih blagajn, ki še niste registrirani kot uporabniki portala eDavki, pa za pridobitev in preklic namenskega digitalnega potrdila čim prej pooblastite drugo osebo, morda računovodski servis ali ponudnika davčne blagajne. Postopki pooblaščanja so opisani na portalu eDavki.

Za tehnično pomoč lahko pokličete na telefonsko številko (05) 2976 800, vsak dan od ponedeljka do petka od 8:00 do 15:00 ali pa pošljete elektronsko pošto na naslov sd.fu@gov.si.

Povezava do .pdf različice dokumenta se nahaja tukaj!

  Vir: 

https://www.gov.si/novice/2020-09-07-uporabniki-davcnih-blagajn-pozor-preverite-ce-vam-kmalu-potece-5-letno-namensko-digitalno-potrdilo/

https://www.ozs.si/novice/furs-opozarja-preverite-ce-vam-kmalu-potece-5-letno-namensko-digitalno-potrdilo-za-uporabo-davcnih-5f5752192114e04d086da6aa

 

Simona Zupanc, SPOT svetovanje SAVINJSKA