SPOROČILO ZA JAVNOST: Expo Dubaj bo priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja z Združenimi arabskimi emirati

21. januarja 2021

 

SPOROČILO ZA JAVNOST              

                                                                                                                                                   Št. 2020/7

 

Celotno sporočilo se nahaja tukaj 19. 1. 2021_Expo Dubaj priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja z ZAE

Expo Dubaj bo priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja z Združenimi arabskimi emirati

Ljubljana, 19. januar 2020Države Bližnjega vzhoda predstavljajo velik izziv za slovensko gospodarstvo, je na današnji virtualni novinarski konferenci izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Njegov skorajšnji uradni obisk v Združenih arabskih emiratih predstavlja korak k bolj poglobljenemu sodelovanju Slovenije s pomembnimi trgi držav MEASA, vrh letošnjih aktivnosti v to smer pa predstavlja slovenska udeležba na svetovni razstavi EXPO 2020, ki se bo odvijala med 1. oktobrom letos in 31. marcem 2022 v Dubaju.

Gre za največji mednarodni dogodek v tem letu in rekordno izvedbo v zgodovini te prestižne razstave. Slovenija se bo v Dubaju predstavila z lastnim paviljonom, ki bo šest mesecev dom slovenskega gospodarstva in vstopna točka za širitev slovenskega znanja na trge, na katerih živi več kot 3 milijarde ljudi.

Minister Zdravko Počivalšek je krepitev sodelovanja z državami MEASA izpostavil tudi v luči okrevanja evropskega in z njim slovenskega gospodarstva po pandemiji. »Slovensko gospodarstvo je izrazito izvozne narave in zelo odvisno od razmer na evropskem trgu. Da bi se po padcu zaradi pandemije čim prej ponovno vrnili na nekdanje številke, bo potrebno na eni strani okrepiti vlaganja v razvoj gospodarstva, na drugi pa krepiti položaj na trgih zunaj evropske unije. Trgi v državah Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike, so spričo velikega potenciala zagotovo naš cilj in prepričan sem, da bodo napori, ki jih že vlagamo v to smer, kmalu obrodili konkretna poslovna sodelovanja