Občina Vojnik: Izbira poklica – izziv za prihodnost

5. februarja 2021

Leto 2020 je bilo polno sprememb, živimo in delamo v času, ki si ga pred dobrim  letom še predstavljati nismo mogli. Vpliv korona virusa je velik tudi na delovanje izobraževalne vertikale, saj velik del leta poteka izobraževanje na daljavo. Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje ( v nadaljevanj OOZ Celje), ki začenja v letu 2021   14.leto  izvajanja projektov s katerimi si prizadeva osnovnošolcem in njihovim staršem približati pomembnost pridobivanja informacij, ki so pomembne pri odločitvah učencev o tem, kaj bi v življenju zares radi delali in o izbiri nadaljevanja izobraževanja, se je poskušala razmeram maksimalno prilagoditi. Aktivnosti projekta  Izbira poklica – izziv za prihodnost so v letu 2020 potekale, kadar je bilo to mogoče v osnovnih šolah, drugače pa preko različnih aplikacij na daljavo. Glede na to, da se vsi zavedamo, da je 40 let aktivnega življenja posameznika po trenutni pokojninski zakonodaji, res dolga doba za opravljanje dela, se je potrebno  odločati tako, da bomo z delom in življenjem čim bolj zadovoljni. Izbira poklica v mnogih primerih poleg opravljanja strokovnega dela vpliva na način življenja posameznika, zato so vse aktivnosti projekta namenjene prav temu, da osnovnošolcem olajšamo odločitev, kam po osnovni šoli.

V letu 2020 so v projektu sodelovali obrtniki,  podjetniki in  ZRSZ OS Celje. Za področje  občine Vojnik smo za osnovnošolce in njihove starše v novembru izvedli okroglo mizo na daljavo z gosti – obrtniki in podjetniki člani OOZ Celje, ki so predstavili svoje karierne poti in poklice na področju digitalnih komunikacij, krovstva, kleparstva, živilstva in gostinstva. Sodelovali so:

  • Biserka Kišič, samostojna podjetnica KISIK Komunikacije, komunikacijske storitve in svetovanje, Biserka Kišič s.p.
  • Ivan Robačer, lastnik in direktor podjetja Domofinal d.o.o.
  • Dominik Ocvirk, vodja tehnološko-razvojnega oddelka Pekarne Geršak, d.o.o.
  • Mitja Pišek, bar manager FRIGO TRANSPORT,TRGOVINA IN GOSTINSTVO PETER PIŠEK S.P.

Udeležence dogodka smo seznanili  z možnostmi štipendiranja, kariernimi potmi, potrebnimi znanji, veščinami, sposobnostmi  ter kompetencami ljudi današnjega časa, trgom dela, trendi na področju zaposlovanja in samozaposlovanja, deficitarnimi poklici in dejavniki odločanja za nadaljevanje izobraževanja.

Peter Pišek, podpredsednik OZS in OOZ Celje, FRIGO TRANSPORT,TRGOVINA IN GOSTINSTVO PETER PIŠEK S.P.: » Naša zbornica ima dolgoletno tradicijo promocije poklicev in veseli smo  podpore občine Vojnik pri naših prizadevanjih. V projektu sodelujemo s sinom Mitjem, ki promovira poklic gostinskega tehnika in verjamem, da bomo katerega osnovnošolca navdušili za ta poklic.«

Urška Kovač Jurčenko, socialna pedagoginja OŠ Vojnik: «Kot že vrsto let smo tudi v letošnjem posebnem letu organizirali okroglo mizo z naslovom Izbira poklica – izziv za prihodnost v sodelovanju z mag. Tatjano Štinek z OOZ Celje ter lokalnimi podjetniki. Koronskemu letu primerno je okrogla miza potekala v spletnem okolju Zoom, vendar pa zato ni bila nič manj obiskana, prav nasprotno. Starši in učenci so lahko prisluhnili osebnim zgodbam uspešnih lokalnih podjetnikov in napotkom mag. Tatjane Štinek, ki nas vsako leto znova navduši s poznavanjem področja poklicnega usmerjanja. Za podporo pri poklicnem odločanju naših učencev se ji iskreno zahvaljujemo!«

Foto: arhiv OOZ Celje