MREŽENJE IN IZMENJAVA DOBRIH PRAKS PODJETNIC SAVINJSKE REGIJE

19. septembra 2021

SPOT SVETOVANJE SAVINJSKA

MREŽENJE IN IZMENJAVA DOBRIH PRAKS

 PODJETNIC SAVINJSKE REGIJE

 

Po dobrem letu in pol obdobja, v katerem nas spremlja koronavirus, ki je precej spremenil tudi način izvajanja aktivnosti SPOT, smo na OOZ Celje organizirali in »v živo« izvedli dogodek mreženja in izmenjave dobrih praks podjetnic Savinjske regije. Z udeležbo na dogodku so udeleženke imele priložnost za medsebojno izmenjavo izkušenj ter vzpostavitev novih poslovnih in osebnih povezav, kar so dodobra izkoristile.

Po uvodnem sprejemu, pozdravu in predstavitvi SPOT svetovanje SAVINJSKA  je svoje podjetniške poti predstavilo šest podjetnic, in sicer tri s precej dolgim podjetniškim »stažem« in tri podjetnice začetnice, ki so se v prvi polovici letošnjega leta udeležile usposabljanja ABC podjetništva v okviru projekta SPOT.  

Po predstavitvi kratkega promocijskega filma je o svoji 33 letni zanimivi podjetniški poti in graditvi mednarodno znane in uspešne blagovne znamke And by Andraž spregovorila direktorica Co.mpany Andraž d.o.o. Celje, Nataša Berginc.

Znana celjska cvetličarka Helena Novak s.p. Celje, ki ravno letos obeležuje 40 let uspešnega delovanja, je predstavila, kakšni so bili njeni začetki, kolikšne spremembe so se na področju floristike zgodile v dolgih letih in kaj je kriza zaradi epidemije koronavirusa pomenila za njen posel.

Ljubica Horvat, direktorica podjetja UNICENTER d.o.o. Celje, je v svojih 27 letih podjetništva delovala na različnih področjih, vmes svoje trgovsko podjetje tudi prodala. Danes vodi transportno podjetje in trdno verjame v moč medsebojnega povezovanja, zato je leta 2017 ustanovila portal Caricasi.si.

V nadaljevanju so tri podjetnice začetnice predstavile svoje zgodbe, in sicer: zakaj so se sploh odločile za samostojno podjetniško pot, s kakšnimi izzivi so se srečale, kakšne ukrepe podjetniške podpore so koristile, kako so se soočile s koronakrizo oz. kakšen vpliv je imela na njihovo poslovanje. Predstavile so se: Veronika Fürst Ažman s.p. Mozirje, ki se ukvarja s poučevanjem jezika, Anja Šolinc s.p., ki je nedavno v Laškem odprla LCHF slaščičarno in kavarno v Laškem in Nataša Kovačić s.p. Šentjur, ki izdeluje naravno kozmetiko.

 

Vsem sodelujočim podjetnicam je skupno, da opravljajo delo, ki jim je všeč, ni jih strah novih izzivov, so vztrajne, iznajdljive, pripravljene so na učenje in zelo dobro usklajujejo poslovno in družinsko življenje.

V nadaljevanju dogodka so se predstavile še druge udeleženke, nato pa je bil čas za mreženje in medsebojno povezovanje. Drugi del dogodka je bil namenjen delavnici na temo »Ključni navdihi za čustveno stabilno komunikacijo«, ki jo je izvedla mag.  Marijana Kolenko.

Ob zaključku srečanja so bile udeleženke zelo zadovoljne in polne pozitivnih vtisov.

Bile so enotnega mnenja, da so dogodki preko spleta na daljavo sicer zelo prikladni zlasti zaradi manjše porabe časa in ker jih je možno spremljati od doma ali iz pisarne, vendar pa osebnega stika in komunikacije na ta način nikakor ni mogoče nadomestiti.

CO.ANDRAŽ d.o.o. Celje, Nataša Berginc: »Dogodek je bil zelo prijeten. Bile so super predstavitve mladih podjetnic. Najbolj pa me je navdušila delavnica Gospe Kolenko Marjane. Hvala, ker sem lahko bila z vami na srečanju in delila pozitivne misli.«

 Nataša Kovačić s.p., Šentjur: »Mreženje podjetnic na OOZ Celje je bilo odlično organizirano, tako po strokovni kot tudi po zdravstveno varni plati. Izbrane sogovornice so bile pretehtano izbrane, vse so bile pripravljene z nami, mladimi podjetnicami, deliti svoje neprecenljive in neštete izkušnje. Le-te nam najbolj manjkajo in ko sem slišala zgodbe, kaj vse se na podjetniški poti, kot tudi osebni, lahko vse pripeti, vsako svojo dosedanjo izkušnjo že drugače sprejemam in se od nje učim. Takšni dogodki ti vlivajo samozavest, da si na pravi poti in da te nekaj ovir res ne sme zaustaviti. Hvala vsem za vašo iskreno toplino in pripravljenost za sodelovanje. Prav tako je bil odličen tudi drugi del dogodka, delavnica z ga. Kolenko, ki je s svojim optimizmom, neomajnim duhom in predvsem zelo jasno komunikacijo samo zaokrožila odličnost celotnega dogodka.«

 HOBY LES, d.o.o., Katarina Hohnjec: »Predstavljene so bile res zanimive življenjske in podjetniške zgodbe, ki so dokaz, da so tudi ženske pripravljene tvegati v poslu. Zanimiva je bila izpostavitev pomena blagovne znamke ter pomen prilagajanja povpraševanju na trgu, kakor tudi dejstva, da kvaliteta opravičuje višjo tržno ceno.«

 G&L d.o.o. Dramlje, Hedvika Jarc: »Čestitke ob izbiri govornic, bile so izredno navdihujoče in kar je najbolj pomembno, realno stojijo na tleh. Njihove dolgoletne izkušnje iz “zakulisja” nam pomagajo prebroditi nič koliko stisk, s katerimi se ženske srečujemo na poslovno poti, ko manevriramo med družino in poslom. Ob takšnih srečanjih vidiš, da še zdaleč nisi sam in da imaš zaupnico na drugi strani slušalke, le poklicati jo je treba. Vsekakor pa ne smemo pozabiti, da smo ženske drugače naravnane in da nam takšna druženja dajejo možnost, da kar hitro izkoristimo priložnost in se medsebojno povežemo ter sklenemo tudi kakšen posel za v prihodnje. Vse pohvale za vložen trud ob povezovanju.«

 CP Celje, Darja Trivan Gril, s.p. Celje: »V veselje mi je bilo spoznati ženske, ki so se, tako kot jaz, odločile za samostojno poslovno pot. Dragoceno mi je bilo slišati enako o njihovih uspehih na tej poti, kot tudi zapletih, ki so jih uspešno reševale. Vzpodbudno in navdihujoče. Zanimiva oblika spoznavanja in prijetnega druženja ter zahvala za vabilo in organizacijo. Zelo lepo.«

POVEJ NAPREJ, VERONIKA FÜRST AŽMAN s.p., Mozirje: »V času, ko nam vsem še kako pride prav navdih in medsebojna podpora, je bilo srečanje podjetnic čudovita priložnost, da se povežemo, podpremo in razširimo krog poznanstev, ki nenazadnje odpirajo tudi nove priložnosti za sodelovanje. Po dolgem obdobju zgolj virtualnih sestankov je tovrstno mreženje pravi balzam za dušo in lep opomin, da ženska podjetniška sila v težkih časih ne kloni, ampak vztrajno kljubuje in vedno najde pot za nove rešitve. Tovrstna medsebojna opora in navdih ob slišanih zgodbah – tudi ob izvrstnem predavanju gospe Marijane Kolenko – nam je vsem dala zagona in veselim se priložnosti, da se ponovno vidimo.«

 IZOTIM, Bojana Jug s.p. Velenje:  »Zahvaljujem se vam za druženje in dogodek v celoti. Kot podjetnica začetnica sem bila tokrat prvič na dogodku OOZ Celje in pohvala v celoti. Res je pomembno,  da se spoznamo, predstavimo, povezujemo, da delimo energijo, znanje, da si pomagamo in mrežimo. Vsaka podjetnica ima svojo zgodbo in vsaka zase je navdihujoča.  Zelo  cenim, da imamo danes možnost se na takšnih dogodkih predstaviti, spoznati nove ljudi, njihove zgodbe, kajti na takšen način vidimo, ugotovimo, kaj vse delamo, ustvarjamo in mogoče tudi s priporočilom koga, ki nas je na dogodku slišal, videl, razširimo mrežo svojega delovanja, poslovanja. Veselim se sodelovanja, druženja, novih priložnosti, ustvarjanja in verjamem, da lahko skupaj delimo izkušnje, dobro energijo, nasmehe in kontakte. Delavnica z gospo Marijano Kolenko, čudovito.«

Udeleženke so izrazile željo po še več podobnih srečanjih, saj se zavedajo, da je mreženje in povezovanje zelo pomembno za razvoj in za pospešitev kariere. Bile so zadovoljne, da projekt SPOT poleg ostalih aktivnosti omogoča tudi tovrstna srečanja.

Martina Rečnik, SPOT svetovanje SAVINJSKA

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.