Aplikacija Poplave 2023 za pomoč po katastrofalnih poplavah

10. avgusta 2023

Aplikacija Poplave 2023 za pomoč po katastrofalnih poplavah

Uprava Republike Slovenija za zaščito in reševanje je 7. avgusta vzpostavila krizni center za pomoč prizadetim v poplavah. To je spletna aplikacija Poplave 2023, katere cilj je zagotoviti ustrezno in hitro pomoč prizadetim družinam in posameznikom.

Spletna aplikacija Poplave 2023 je namenjena posameznikom in organizacijam, ki bi želeli ponuditi pomoč prizadetim v poplavah. Ker je ponudb državljanov veliko, je smiselno, da se ves material, ponujena fizična pomoč in storitve zbirajo na enem mestu in se od tam razporejajo tja, kjer je to potrebno.

Prijava je povsem brezplačna in neobvezujoča. Po prijavi vas bo aplikacija Poplave 2023 vodila skozi celoten postopek, kjer se boste opredelili, kaj lahko nudite. Če so to storitve, boste lahko na seznamu izbrali med številnimi možnostmi, od izvajanja gradbenih del, parketarstva do napeljav oziroma popravil električnih in vodovodnih instalacij.

Trenutno na terenu potrebujejo slehernega prostega obrtnika ali podjetje, ki je sposobno pomagati. Če se prepoznate v opisu, se lahko v aplikaciji Poplave 2023 označite kot prostovoljec. Tudi če niste podjetje ali obrtnik z ustreznim znanjem, lahko sebe ali skupino znancev označite kot prostovoljce. V naslednjih dneh pa vas bo spletna aplikacija Poplave 2023 obvestila, kje in komu lahko pomagate. Vsak par rok je dobrodošel.  

Poleg tega pa lahko podarite ali posodite različne materialne dobrine: gradbene materiale, različna orodja ali stroje, gorivo, zaščitno delovno opremo in podobno. Seznam se bo na dnevni ravni osveževal glede na potrebe na terenu, zato lahko vsak dan preverite, ali imate morda neko surovino, ki jo kritično potrebujejo reševalci in ostale nujne službe.

Poleg omenjene aplikacije se lahko odločite tudi za finančno pomoč. V tem primeru priporočamo, da se vsa finančna pomoč zbira prek humanitarnih organizacij, ki bodo ta sredstva najlažje razdelila pomoči potrebnim.

Poleg posameznim gasilnim društvom lahko finančno pomoč nakažete humanitarnim oziroma dobrodelnim organizacijam. Nekaj organizacij, ki so odprle račune za zbiranje prostovoljnih prispevkov in SMS donacije, ter zbirajo interes za prostovoljsko pomoč po poplavah. Še več informacij o možnostih pomoči najdete na njihovih spletiščih.  Izogibajte se neposrednemu nakazilu na TRR fizičnih oseb, ker boste na ta način zmanjšali njihovo možnost do socialnih transferjev, štipendij in podobnih pomoči. Finančno pomoč vedno nakazujte preko ustaljenih kanalov. 

VIR:Vlada RS