FURS: Priporoča zbiranje finančne pomoči prek humanitarnih organizacij

9. avgusta 2023

SPOT SVETOVANJE SAVINJSKA

FURS: Priporoča zbiranje finančne pomoči prek humanitarnih organizacij

Za prenos dokumenta kliknite TUKAJ

Naša država se je minuli konec tedna soočila z najhujšo naravno ujmo, ki je povzročila izredne razmere ter škodo, ki bo enormna.

Če fizična oseba prejme pomoč od organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije, je ta pomoč oproščena plačila dohodnine.

Če fizična oseba prejme pomoč od organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega ali zdravstvenega varstva, in od organizacij, ki imajo status invalidske organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju invalidskega varstva, je ta pomoč oproščena plačila dohodnineČe društvo nima urejenega statusa humanitarne oziroma invalidske organizacije v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije oziroma z zakonom, ki ureja invalidske organizacije, dana sredstva oziroma pomoč fizični osebi ni oproščena plačila dohodnine.

Finančna uprava zato priporoča, da se vsa finančna pomoč zbira prek humanitarnih organizacij, ki bodo ta sredstva najlažje razdelila pomoči potrebnim.

Pomoč delodajalca zaposlenemu

V primeru, da delodajalec izplača delavcu solidarnostno pomoč, se ta do višine 2.000 evrov ne všteva v davčno osnovo.    

»Darila« do 5.000 evrov niso obdavčena

Naj dodamo še, kakšna je zakonodaja glede prejemanja daril, tudi denarja med fizičnimi osebami (fizična fizični osebi): če torej fizična oseba obdaruje drugo fizično osebo in je predmet darila premično premoženje (kamor se šteje tudi denar), se takšno darilo obdavči le v višini nad 5.000 evrov, razen pri nepremičninah (darila, prejeta od istega darovalca v 12 mesecih, se seštevajo). Prejemniku darila, ki predstavlja denar v višini do 5.000 evrov, ni treba vložiti napovedi za odmero davka.

Viri:  

https://www.gov.si/novice/2023-08-07-priporocamo-zbiranje-financne-pomoci-prek-humanitarnih-organizacij/

Simona Zupanc, SPOT svetovanje SAVINJSKA

Celje, dne 09.08.2023

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT, Javna agencija.