Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje se je predstavila na Kariernem pikniku

26. januarja 2024

Dolgoletna sodelovanja OOZ Celje z vsemi nosilci razvoja v lokalnem, regijskem in nacionalnem nivoju se kažejo tudi na način udeležbe na dogodkih kot je Karierni piknik, ki ga je organiziral Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, Območna služba Celje, v četrtek, 25. januarja 2024, v Celjskem domu. Dogodek je bil namenjen vsem, ki razmišljajo o svoji karieri, o spremembi svoje poklicne poti, ali jo šele začenjajo.

Na otvoritvi dogodka je poleg direktorice ZRSZ OS Celje Dubravke Milovanović spregovoril župan Mestne občine Celje Matija Kovač, ki je med drugim povedal, da bo občina naredila nov korak k sodelovanju z delodajalci in sicer na področju štipendiranja.

Glede na to, da OOZ Celje že vrsto let izvaja projekte na področju promocije poklicev, kariernih poti in podjetništva, se je zbornica na dogodku predstavila  skupaj s svojimi projekti, predvsem z vodilnim projektom  PODPORNO OKOLJE 2023-2025 – SPOT SVETOVANJE SAVINJSKA.  Dogodka so se udeležili tudi predstavniki OZS iz področja izobraževanja, od katerih so udeleženci lahko pridobili informacije o poklicnem in strokovnem izobraževanju ter vajeniškem sistemu.

Dogodek je združil  delodajalce iz lokalnega okolja, ki so predstavili svoje dejavnosti in delovne priložnosti, kakor tudi druge organizacije, ki lahko pomagajo pri razvoju kariere, kot so izobraževalne ustanove, socialnovarstveni zavodi in mladinski centri. O svoji karieri so se obiskovalci imeli možnost posvetovati z izkušenimi svetovalci Zavoda za zaposlovanje in s pomočjo računalniškega programa Kam in Kako odkriti poklice, ki bodo bolje ustrezali njihovim interesom.

V okviru sejma so potekali tudi zanimivi intervjuji z znanimi osebnostmi s Celjskega. Spregovorili so o pomembnosti kariernega načrtovanja, o tem, kako najti svojo poklicno pot in kako se uspešno uveljaviti na trgu dela. Obiskovalcem je bil na voljo foto kotiček, kjer so lahko pomerili delovno opremo trenutno najbolj iskanih poklicev in se v njej tudi fotografirali.

Na dogodku, ki so se ga poleg predsednika Petra Piška udeležili  tudi nekateri predstavniki vodstva celjske zbornice, so sodelovali tudi njeni člani, ki so predstavljali svoja podjetja in poklicne profile, ki jih v njih zaposlujejo.

Berginc Nataša, direktorica in lastnica CO. ANDRAŽ d.o.o.: »Zelo mi je všeč, da sem imela priložnost sodelovati na Kariernem pikniku. Dogodek je omogočil, da smo lahko obiskovalcem, ki so bili v pretežni meri osnovnošolci in dijaki, približali poklice s področja tekstila kot je šivilja,  modelarstvo, kreiranje in oblikovanje. V našem podjetju lahko najdejo svojo priložnost zaposlitve poklicni profili od šivilje do inženirja.«

Jelen Pavčnik Mirjam, direktorica in solastnica FERODA d.o.o.« Vse pohvale za odlično organizacijo in izvedbo dogodka. Veseli me, da se je ZRSZ območna služba Celje domislila takšnega načina predstavitve podjetij in verjamem, da so obiskovalci izvedeli veliko novega. Predvsem pa verjamem, da je izrednega pomena osebni stik delodajalcev in potencialnih sodelavcev. »

Dominik Ocvirk: ” V projektu promocije poklicev in kariernih poti pod okriljem  OOZ Celje sodelujem že od samega začetka in tudi na tem dogodku predstavljam obiskovalcem  karierno pot od peka do inženirja živilske tehnologije. Nekaj osnovnošolcev se je zanimalo za to področje in če sem navdušil vsaj enega je tudi to uspeh. Konec osnovne šole je namreč čas, da se učenci odločijo, kateri poklic oziroma področje dela  jih  zanima.  ” 

Veliko število obiskovalcev dokazuje potrebnost izvajanja tovrstnih dogodkov, ki jim približajo izobraževalne, štipendijske in zaposlitvene priložnosti.