POKLICI V OBČINSKEM OTROŠKEM PARLAMENTU

5. februarja 2015

DSC05256

V sredo, 4.2.2015,  je podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk otvorila s pozdravnim govorom v Narodnem domu v Celju že 25. Občinski otroški parlament, ki ga sestavljajo učenci iz vseh osnovnih šol s področja Mestne občine Celje, občin Štore, Vojnik in Dobrna. To pa so šole, v katerih OOZ Celje s podporo občin že osmo leto izvaja projekt Izbira poklica- izziv za prihodnost.

Učenci so najprej v treh skupinah pod vodstvom svojih mentorjev razpravljali o svetu poklicev, poklicih prihodnosti in dejavnikih, ki vplivajo na izbiro poklica, torej o temah, s katerimi učence osnovnih šol in njihove starše seznanjamo tudi v našem projektu.

 

DSC05268

DSC05261

DSC05259

V poročanju in razpravi, ki je sledila so sodelovale  tri gostje in sicer: detektivka Bernarda Škrabar iz prve ženske detektivske agencije, mag. Alenka Rumbak direktorica ZRSZ OS Celje in mag. Tatjana Štinek samostojna svetovalka OOZ Celje, ki so tudi odgovarjale na postavljena vprašanja. Parlament se je dotaknil vseh tem, pomembnih za odločanje izbiri poklica in o prihodnosti osnovnošolcev:

  • o težavah, ki jih tarejo za odločitev o nadaljevanju izobraževanja,
  • premajhnem poznavanju poklicev ,
  • predstavili so različne poglede na poklice prihodnosti,
  • izpostavili so pomembnost veselja do dela, možnosti napredovanja in imeti dovolj časa za družino,
  • brezposelnosti,
  • težave pri zaposlovanju mladih in
  • pomembnosti praktičnih-obrtnih poklicev.

Ob zaključku so imenovali še predstavnike za regijski otroški parlament in se gostjam z izvirnim darilom zahvalili za sodelovanje in njihov prispevek v razpravi.

Soorganizatorji dogodka so bili Medobčinsko društvo prijateljev mladine Celje in Osnovna šola Lava Celje.

DSC05273