17. humanitarno tekmovanje slikopleskarjev Slovenije

7. decembra 2015

20151127_200744

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je letošnje 17. tekmovanje slikopleskarjev Slovenije organizirala v pomurski regiji, in sicer v Splošni bolnišnici Murska sobota, ki v 27. občinah kot osrednji javni zdravstveni zavod nudi zdravstveno oskrbo kar 125.000 prebivalcem. V bolnišnici je bilo na delu 106 humanitarnih slikopleskarjev, med njimi tudi 32 udeležencev iz Češke, Madžarske, Avstrije, Velike Britanije in Slovaške, kar daje tekmovanju tudi mednarodni pridih. Bilo je 16 tekmovalnih ekip, torej 32 mojstrov slikopleskarjev, ki so prenovili 16 enako velikih bolniških sob, v humanitarnem delu pa je med 54 domačimi in 20 tujimi mojstri in pomočniki sodelovalo še 18 dijakov, bodočih slikopleskarjev, ki so poskrbeli za barvanje hodnikov in drugih pomožnih prostorov. Vsi, ki so sodelovali v akciji, so na večerni slovesnosti prejeli priznanja za njihovo humanitarno delo, med njimi tudi dolgoletni predsednik sekcije in upokojeni član OOZ Celje Milan Pestotnik in njegov sin Jure Pestotnik ter ekipa Slikopleskarstva Andrej Miran Roškarič s.p.  Prostovoljcem se je pridružilo 11 županov iz pomurske regije, ki so svojo podporo projektu izkazali tudi z zavihanimi rokavi in z valjčki v rokah.

20151127_100435

»Državno tekmovanje slikopleskarjev je z leti preraslo v enega največjih in najbolj odmevnih humanitarnih projektov v državi,» je poudaril Branko Meh, predsednik OZS: »To tekmovanje je pomembno za stanovsko druženje in je hkrati tudi odličen primer uspešnega sodelovanja slovenskih podjetij z obrtniki, ki znajo združiti moči tudi na tako obsežnem humanitarnem projektu.« OZS jih vsako leto izvaja v eni od večjih javnih ustanov, ki je nujno potrebna prenove in ima hkrati na voljo dovolj enako velikih prostorov, da omogoča praktično izvedbo tekmovanja. Tako se slikopleskarji iz vse Slovenije vsako leto selijo v drugo regijo in v enem dnevu prenovijo prostore bolnišnic, vrtcev ali šol, pridružijo pa se jim tudi tisti mojstri slikopleskarji, ki humanitarno pomagajo prenoviti še vse druge vezne in pomožne prostore, da lahko ustanova v enem dnevu res dobi novo, povsem svežo podobo.

20151127_142736

Humanitarno akcijo že vseh 17 let podpira podjetje JUB, ki zagotovi vse potrebne barve in premaze ter nastopa v vlogi generalnega sponzorja akcije. Letos so za barvito prenovo 2.500 kvadratnih metrov stenskih površin  zagotovili kar 1.500 litrov barv in premazov iz družine JUPOL. Njihovi arhitekti so pred tem pripravili vse barvne študije, ki so podlaga delu slikopleskarjem, saj morajo zmešati prave odtenke, da prostori res zasijejo pravih barvah. Dobrodelnost stanovske organizacije s tako z izjemno množično udeležbo slikopleskarjev je v slovenskem prostoru vedno lepo sprejeta in odmevna, izračun pa je pokazal, da tudi ta letošnji projekt, pri katerem slikopleskarji s svojim delom prispevajo dobro polovico vrednosti projekta, krepko presega 60.000 evrov.

Rezultati tekmovalnega dela:

1. mesto: slikopleskarstvo Avgust Sreš s.p., Murska Sobota,

2. mesto: Roškarič Miran s.p., Slikopleskarstvo Andrej, Celje, slikopleskarja Roškarič Tomaž in Noner Franci,

3. mesto: slikopleskarstvo Mihael Bezjak s.p.,  MARKOVCI

20151127_100904

Ekipi člana OOZ Celje Slikopleskarstvu Andrej, Miran Roškarič s.p., čestitamo za osvojeno 2. mesto!
20151129_132848_1