Čas za zdravje bi si morali »privoščiti« večkrat

17. marca 2016

 

IMG_0403OOZ Celje s partnerji sodeluje v projektu z nazivom »Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih«. Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so kostno – mišične bolezni v Sloveniji glavni vzrok za nastanek delovne invalidnosti, obenem pa je to tudi najpogostejši vzrok, zaradi katerega slovenski delavci odhajajo v bolniški stalež. Zaradi tega je ukrepanje na mestih, kjer ta stanja lahko nastanejo in mestih, kjer prihaja do najpogostejših okvar zdravja, nujno.

DSCI0501

V okviru aktivnosti projekta smo v torek, 15.3.2016, organizirali dogodek z nazivom Dan za zdravje zaposlenih. Velik interes in preko 50 udeležencev je dokaz, da se  tematika dotika prav vsakega izmed nas, kajti pomembno se je zavedati, da smo lahko obremenitvam na delovnem mestu, v družinskem življenju in prostem času kos le, če redno skrbimo za svoje zdravje in počutje.

DSCI0503

V prvem delu dogodka je ga. Barbara Oštir, dipl.medicinska sestra, na zanimiv  način predstavila informacije, ki so nam v pomoč pri razumevanju mehanizmov nastanka bolezni in poškodb mišično-kostnega sistema ter pri zavedanju lastne vloge v skrbi za zdravje.

DSCI0522

V nadaljevanju smo se vsi udeleženci preizkusili v preprostih vajah za raztezanje, gibljivost in moč, ki jih lahko izvajamo redno vsak dan tako na delovnem mestu kot v domačem okolju in nam vzamejo le nekaj minut časa. Ga. Tatjana Klakočar, profesorica športne vzgoje, športna trenerka in podjetnica, je poudarila, da bi se morali zavedati, da je »telo kot hiša«, kar pomeni, da moramo v prvi vrsti poskrbeti za zdrave temelje ter na njih graditi, si telo okrepiti, saj imamo tako več možnosti, da preprečimo možnosti nastanka poškodb in bolezni. S tenis žogico smo preizkusili masažo različnih točk na telesu, pravilno – aktivno sedenje na stolu ter stanje na eni nogi miže, ki naj bi nas, po besedah predavateljice, pomladilo. Večer se je zaključil v zabavnem vzdušju in v prepričanju, da je v zadnji uri vsak zase naredil nekaj koristnega, marsikdo pa si je obljubil, da bo v prihodnje spremenil svoje navade in bolj pogosto naredil nekaj za svoje zdravje.

DSCI0514