50 let prevozništva – Avtoprevoznik Janko Kidrič, s.p. vozilo

13. maja 2016

 

 

vozilo

Avtoprevoznik Janko Kidrič s.p. iz Vojnika je v letošnjem aprilu praznoval 50 letnico poslovanja, kar ga uvršča med najstarejše prevoznike in obrtnike.  Od začetka njegove samostojne poti leta 1966 se je marsikaj spremenilo. Ko je začel s svojo dejavnostjo Obrtne zbornice v Celju še ni bilo, potem pa je bil med njenimi ustanovnimi člani, sodeloval je pri gradnji Doma Obrtnikov in je član Območne obrtno-podjetniške zbornice Celje še danes.

V 50 letih je bilo veliko sprememb, predvsem na področju administrativnega dela poslovanja, ki je postal vedno pomembnejši del.  Začetek samostojne podjetniške poti prevoznika g. Kidriča segajo v Celje na Dobrovo – na tej lokaciji ima sedaj eden izmed njegovih sinov svoje prevozništvo. Podjetnik se je pred 30 leti preselil v Vojnik in tam ima sedež še danes.  Začel je s »kiper« prevozi najprej za podjetje Nivo, ko se je urejalo Šmartinsko jezero, potem Slivniško; nato je opravljal prevoze še za druga podjetja.

tovornjak

Spominja se začetkov leta 1966:« Takrat so se prevozi šele dobro začeli. Najprej sem kupil en avto, ki sem ga potem menjal vedno za večjega, boljšega in novejšega. Vedno sem vozil za eno samo podjetje in tega se držim še danes.  Spomnim se, da so v tistih davnih časih ustanavljali tudi prevozniške zadruge, a te za nas majhne prevoznike niso prinesle nič dobrega in so tudi same usahnile z leti.«

Kot član OOZ Celje je bil dolga leta dejaven v odborih  sekcije avtoprevoznikov tako na lokalnem kot državnem nivoju. Je dobitnik zlate plakete OOZ Celje leta 2004.

avtobus

G. Kidrič: »Približno 7 let sem vozil tudi svoj turistični avtobus Jantours namenjen izletom po celotnem področju Evrope. Takrat sem sodeloval s turistični agencijo Zum.«

Zadnjih 25 let  prevaža UNP – utekočinjen naftni plin  za podjetje Istrabenz. Plin dovaža v Slovenijo iz Avstrije, Madžarske in Italije ter ga distribuira na področju celotne Slovenije.  25 let je vozil sam, zdaj pa ima zaposlene še tri voznike. Glede na naravo prevozov, je podvržen izredno ostri kontroli glede vseh predpisov in celotne zakonodaje na tem področju: vsakoletni tehnični pregledi vozil, pregled tesnosti in tlačni preizkus, usposabljanje voznikov in posebna zavarovanja, vse to pa povzroča velike stroške in obveznosti. A kljub temu g. Kidrič uspešno posluje že 50 let. Je družinski človek s štirimi sinovi, od katerih se je eden že podal na lastno podjetniško pot  prav tako v dejavnosti prevozov, eden od njih je zaposlen pri očetu in ta bo tudi predvidoma prevzel njegovo dejavnost v prihodnosti.

Zaradi obveznosti prevoznika je večji del bremena družinskih obveznosti prevzela žena, ki mu vsa leta stoji ob strani in ga podpira.  Podjetnik ima rad tudi pohodništvo, ki mu že od nekdaj pomeni sprostitev po dolgotrajnih vožnjah. Hobi, ki se mu posveča že 45 let je zborovsko petje, zadnjih 20 let pa prepeva v mešanem pevskem zboru Orfej iz Celja.

Kljub 75 letom še vedno sam vodi svojo dejavnost, si pa želi, da jo prevzame mlajša generacija, in še vedno, kadar nastopi nujni slučaj, tudi sam opravi kakšen prevoz.

 

Fotografije: arhiv Janko Kidrič