VIAR d.o.o. iz Celja je START UP leta 2017

15. maja 2017

Lasten arhiv

Podjetje iz Celja, ki je bilo ustanovljeno leta 2015 in ima podružnico tudi v Seattlu, je začelo svojo uspešno pot že s prvo predstavitvijo istega leta, ko je na  MOSU predstavilo lastna zložljiva očala za virtualno resničnost in storitev za digitalizacijo fizičnih prostorov. V letošnjem maju so na konferenci PODIM razglasili celjski VIAR za start up 2017. Podjetje s 13 sodelavci je razvilo spletno platformo Viar360 za ustvarjanje vsebin v virtualni resničnosti. Z njo uporabnikom, ki so tehnično slabše podkovani, omogoča, da brez programiranja v virtualni resničnosti ustvarijo privlačne interaktivne zgodbe in jih objavijo v svojih aplikacijah, na spletnih straneh ali družbenih omrežjih.

Podjetje je prepoznalo, da veliko ljudi v tehnologiji virtualne resničnosti vidi izjemen potencial in bi jo želeli pri svojem delu tudi uporabljati, vendar pa je za večino teh ustvarjanje interaktivnih vsebin preveč zapleteno. Spletna platforma Viar360 ta proces poenostavi in uporabnikom omogoča, da s pomočjo 360-stopinjskih fotografij in video posnetkov v krajšem času ter z manj truda in znanja programiranja ustvarijo privlačne zgodbe v virtualni resničnosti. Sedaj sodeluje že s podjetji, kot so Samsung, Disney in Microsoft ter petnajstimi uveljavljenimi ameriškimi univerzami (Stanford, California State University, University of Southern California, Syracuse University, Missouri University, Pennsylvania State University itd.).

Lasten arhiv 2

Blaž Zafošnik, direktor podjetja: »Ena glavnih vrednot našega podjetja je trdo delo. Naziv startup leta ne potrjuje samo tega, ampak, da delamo dobro in da delamo prave stvari. V dveh letih od ustanovitve je ekipa, ki so jo sestavljali trije soustanovtelji, zrasla v podjetje s 13-člansko ekipo, ki ga ameriški GeekWire uvršča med najboljše startupe Severozahodne Amerike. Danes spreminjamo način, kako medijske hiše povedo svoje zgodbe in kako korporacije učijo svoje zaposlene. Upamo, da bomo naziv upravičili in ne bomo še eno izmed mnogih podjetij, ki je po prejemu tako velikega priznanja klavrno končala svoje poslovanje. V celjski regiji sodelujemo z veliko podjetji, posebej pa moramo izpostaviti dva partnerja, brez katerih nam preboj ne bi uspel. Skupaj z Grafiko Gracer d.o.o. in Sponka Sandi Rezar s.p. proizvajamo izdelek, ki je prepričal največje svetovne farmacevte, medijske hiše, marketinške agencije in IT podjetja.«

»Smo član OOZ Celje, na kar smo zelo ponosni. Članstvo nam omogoča veliko izobraževanj, svetovanj in bonitet. Med drugim je preko stanovanjskega sklada zbornice svoje stanovanje najel tudi naš sodelavec.«

Zgodba se je začela s prvo izkušnjo nastavka za uporabo mobilne virtualne resničnosti (VR). Takrat so ugotovili, da se da obliko in funkcionalnost izdelka še izboljšati, hkrati pa so predvidevali, da na evropskem trgu še obstaja dovolj tržnega prostora za prodajo nizkocenovnih VR izdelkov. Odločili so se, da vse, kar so se naučili od testnih uporabnikov, v največji meri vključijo v osnovni design in tako čim prej začnejo s prodajo MVPja (Minimum Viable Product). Prav tako so med razvojem VR očal več čas razmišljali, kaj bi bila primerna vsebina za navidezno resničnost, vendar so jim njihovi intervjuji potencialnih strank dajali mešane rezultate. Nato je do njih pristopil arhitekt, ki je želel uporabiti očala za predstavitev svojih že zgrajenih objektov. Po krajši raziskavi trga so pričeli z razvojem virtualne resničnosti za prikaz fizičnih zgradb v virtualnem svetu na realističen način. Njihova očala za mobilno virtualno resničnost se danes večinoma prodajajo za namene zabave industrije in namene promocije blagovnih znamk podjetij, saj zagotavljajo bolj doživeto in intimno izkušnjo z blagovno znamko, ki si jo vsi uporabniki zapomnijo še dlje časa. Prav zaradi tega je VR popolno orodje za promoviranje v današnji poplavi oglasov na vseh področjih. Poleg očal podjetjem ponujajo tudi razvoj po meri narejenih ali pa deloma prilagojenih VR aplikacij za namene promocije.

 

Fotografije iz arhiva podjetja