VIVAPEN – 50 LET USTVARJAJO ZA TISTE, KI PIŠEJO

8. maja 2017

Sporočila ustvarjamo ljudje

01Vivapen_foto_Mankica_Kranjec-obrezana

To je vodilo podjetja Vivapen, kjer že skoraj petdeset let ustvarjajo za tiste, ki pišejo. Ves čas to počnejo z zanosom in s srčnostjo, njihova razvojna naravnanost pa jih je privedla med vodilne proizvajalce nalivnih peres, rolerjev in črnila v Evropi. Podjetje zadnjih trinajst let vodi Petra Melanšek, ki je pravzaprav zrasla v očetovi pisarni in delavnici.

Čeprav Petrin oče Jože Viktor Melanšek leta 1967, ko se je podal na samostojno podjetniško pot, ni imel v mislih pisal, ga je posel kaj kmalu odnesel v to smer. Začel je z izdelavo orodij in brizganjem različnih plastičnih predmetov, prvič je v stik s pisali prišel, ko je za Aero Celje začel izdelovati črnilne vložke. Konec osemdesetih je s črnilnimi vložki dobil tudi prvega kupca v tujini – v Nemčiji. Zanj so v podjetju sestavljali nalivna peresa, pozneje tudi brizgali dele zanje, Melanšek pa si je želel oblikovati in izdelati tudi motor oziroma srce pisala – dovajalni sistem.

»Oče je vedno razmišljal o razvoju, vedno je gledal naprej oziroma to še vedno počne in se ni zadovoljil z izdelovanjem črnilnih vložkov. Ker se je rad srečeval z ljudmi, ki so imeli znanje, in z njimi izmenjeval izkušnje, je prišel tudi do poznanstva in zelo dobrega prijateljstva z gospodom, ki je oče dovajalnih sistemov iz plastičnih materialov. Z njegovo pomočjo se je začela uresničevati želje po lastnem dovajalnem sistemu,« začetke izdelave lastnih pisal opisuje Petra Melanšek.

Kot pove Petra, so imeli srečo, da so lahko svoj dovajalni sistem testirali s podjetjem Brevillier Urban & Sachs, ki ga večina od nas pozna po barvicah Jolly, in skupaj razvili nalivno pero za začetnike pisanja. »Še danes je to nalivno pero, poimenovali smo ga Spirit, izmed naših modelov za začetnike pisanja najbolj prodajano,« doda.

 

Inovativnost – temeljna vrednota

Ko se je podjetje Vivapen – ime je sestavljeno iz imen Petrinih staršev, saj se je Viktorju žena Vanda pridružila tudi v poslu – leta 2004 preselilo v Celje, so imeli pod streho svoje prvo nalivno pero, ki je bilo v celoti narejeno v domačem podjetju. Danes je v njihovi ponudbi okrog 1500 različnih izdelkov, od nalivnih peres, črnil, črnilnih vložkov, rolerjev, brisalcev za črnilo, flomastrov in markerjev do različnega pisarniškega pribora.

SONY DSC

Gonilna sila razvoja v podjetju je bil dolga leta ustanovitelj podjetja, vizionar in inovator, predvsem kar zadeva tehnologijo in procese. »Svoje vrednote in način razmišljanja je prenašal tudi na nas, na celotno ekipo. Najprej na družino in tudi na sodelavce,« pove Petra in doda: »Moram reči, da smo v zadnjih letih prijavili kar nekaj inovacij, za katere smo dobili številna priznanja, kar dokazuje, da so sodelavci izjemno inovativni.«

Inovativnost je bila od nekdaj temeljna značilnost podjetja Vivapen. Podpira tehnološko in ekonomsko odličnost njihovih izdelkov in storitev. Z uvedenim sistemom NIP (neprestano izboljševanje procesov) poskušajo v podjetju motivirati zaposlene, da se aktivno vključujejo v avtomatizacijo ter tehnološki in organizacijski razvoj.

Lani so oblikovali tudi ekipo za avtomatizacijo, ki jo vodi Petrin sin Luka, sicer še študent, a po razmišljanju, kot pravi Petra, zelo podoben staremu očetu. V ekipi jih je trenutno dvanajst, vsi pa sodelujejo prostovoljno. »Skupina deluje približno pol leta in v tem obdobju je v podjetju vidnega veliko napredka. Ne le v posodobitvi opreme in v idejah. Tudi v razmišljanju drugih sodelavcev. Vedno več se jih vključuje, razmišljajo o novostih, o procesih, ki bodo izboljšali ali olajšali samo proizvodnjo, o novih izdelkih in, kar je najbolj zanimivo, tako razmišljanje se kar širi, je prav nalezljivo,« z zadovoljstvom ugotavlja direktorica podjetja, ki si kot najstnica ni mislila, da bo kdaj delala v domačem podjetju ali ga celo vodila. Ob tem poudarja pomen dobrih odnosov in komunikacije: »Kot družinsko podjetje ne razmišljamo le ožji družinski člani, ampak ves kolektiv. Res je, da vseh 88 ne more vedno enako razmišljati. Kadar se pojavi kakšna težava, kritika, jo vzameš kot izziv, sploh če je konstruktivna.«

 

S poslovnimi partnerji gojijo osebne stike

Kljub temu, da se pred leti ni videla na tem položaju, se dobro počuti, tudi zato, ker ve, da ima v podjetju vrhunske sodelavce. »Skrb za ljudi je bila v podjetju vedno prisotna. Očetov prvi sodelavec, ki se mu je pridružil leta 1976, je šel pred nekaj leti od nas v pokoj. To je zame še vedno največja referenca,« poudari Petra.

Ne le z zaposlenimi, tudi s poslovnimi partnerji, naj bodo to dobavitelji, banke, zavarovalnice ali kupci, gradijo dolgoročna sodelovanja. Gojijo oseben stik s poslovnimi partnerji, saj so prepričani, da je le tak poslovni odnos lahko dolgoročno uspešen. »Če bi pogledali seznam naših kupcev izpred let in danes, bi ugotovili, da je zelo malo takih, ki jih ni več,« pove direktorica.

 

Dvanajst odtenkov modrega črnila

Njihovi izdelki so prisotni na vseh celinah. Neposredno trenutno izvažajo v 38 držav po svetu, preko poslovnih partnerjev pa še v mnogo več državah. Petra Melanšek: »Izvoz nam predstavlja dobrih 98 % celotne prodaje, slaba dva odstotka pa ustvarimo na domačem trgu. Dobavitelje iščemo najprej na slovenskem trgu, seveda pa so specifični materiali ali polizdelki oziroma izdelki, ki jih v Sloveniji ni. Zato se obračamo na tujino, če se le da, na Evropo. Tudi pri prodaji smo imeli v mislih ta koncept, a je Slovenija premajhna. Mi bi na primer z dnevno proizvodnjo črnilnih vložkov pokrili celoletno potrebo slovenskega trga.«

Črnilni vložki 014-001

Glede na to, da imajo proizvodnjo v hiši, so lahko zelo fleksibilni glede želja svojih kupcev, kar Petra ponazori s primerom: »Dolga leta smo imeli paleto sedmih barv črnil, danes imamo 57 različnih odtenkov. Ne vemo, zakaj je potrebnih 12 odtenkov modre, ampak če lahko nekaj naredimo, naredimo!«

 

Avtomatizacija je nuja

Kar zadeva izdelke, direktorica zatrjuje, da ostajajo na področju nalivnih peres tudi v prihodnje, sicer pa gre razvoj v podjetju Vivapen v smeri posodobitve proizvodnje, novih materialov, novih oblik, tiskanja, okolju prijazne tehnologije. Največ pozornosti namenjajo organizaciji proizvodnje, avtomatizaciji in robotizaciji. »Če je bilo to pred manj kot letom dni za nas še zelo tabu tema, je danes že popolnoma jasno, da brez tega ne gre. V proizvodnji imamo dva robota in čakamo avtomatizirano linijo s še enim robotom. Zelo hitro so prišle te spremembe, v kar pa nas v resnici sili tudi povpraševanje. Pa ne gre za to, da bi z roboti nadomeščali ljudi. Zaradi kakega avtomatiziranega delovnega celo dodatno zaposlimo kakšnega sodelavca, ker lahko sprejmemo več naročil,« pojasni Petra Melanšek in pove še, da so lani promet v podjetju povečali kar za 40 % in če se ne bi takoj lotili iskanja rešitev avtomatiziranih procesov, bi lahko sami sebe spravili v hude težave.

 

Radi pišemo z roko

Vivapen Petra Melansek-001

Podjetje Vivapen podpira akcijo Radi pišemo z roko ob svetovnem dnevu pisanja z roko, ki ga je Slovenija prvič obeležila lani. Letos bodo v akciji ponovno sodelovali, Petra Melanšek, direktorica podjetja Vivapen, pa si želi, da bi po zgledu nekaterih držav, tudi v slovenskih šolah bolj spodbujali pisanje z roko, saj to pomembno vpliva na razvoj otrok; krepi koncentracijo in spomin, izboljšuje finomotoriko, sedenje in podobno.

Eva Mihelič