Tiskarna Koštomaj, podjetje za proizvodnjo in promet grafičnih proizvodov, d.o.o. – 33-letna tradicija poslovanja družinskega podjetja

23. maja 2018

Tiskarna Koštomaj, podjetje za proizvodnjo in promet grafičnih proizvodov, d.o.o. –  33-letna tradicija poslovanja družinskega podjetja

Družinsko podjetje iz Celja se je v 33-letnem delovanju razvilo iz popoldanske obrti ustanovitelja v uspešno, moderno opremljeno tiskarno. S širitvijo proizvodnje in celovito grafično ponudbo od svetovanja, priprave grafičnega oblikovanja tiskovine, pregleda naročnikovih datotek, ofsetnega in digitalnega tiska, dodelave in dostave ter z lastno inovativnostjo, kakovostjo in zanesljivostjo se je podjetje uveljavilo na slovenskem trgu ponudnikov grafičnih storitev.

1-DSC_0604

Kolektiv podjetja

Tiskarna Koštomaj d.o.o. izhaja iz obrti Marjana Koštomaja leta 1985, začetki pa segajo vse do leta 1981, ko je gospod začel s popoldansko obrtjo s podporo žene v garaži svojih staršev na Ljubečni.

cof

Marjan Koštomaj

Marjan Koštomaj, direktor podjetja: » Po končani grafični šoli sem izkušnje pridobival v podjetjih Celjski tisk, Fotolik in v tiskarni Obrez. Zaradi velikega povpraševanja po izdelkih sem se odločil za popoldansko obrt. Začetki so bili zelo težki, ker je bilo izredno malo možnosti za nakup tiskarskih strojev.«  Zaradi velikega povečanja obsega dela pa se je leta 1988 zaposlila v podjetju tudi žena Elizabeta.

dav

Iz starega strojnega parka

Ksenija Tacer, prokuristka: » Spomnim se, da smo imeli med prvimi v Sloveniji telefaks. Za tiste čase je to pomenilo nekaj izrednega, saj nam je olajšal komunikacijo s strankami.«

cof

Telefaks iz starih časov

Leta 2006 so celotno proizvodnjo preselili v nove poslovno – proizvodne prostore na lokacijo v Medlog pri Celju, kjer hranijo tudi stare stroje iz začetka poslovanja in kjer  stene krasijo poleg drugih likovnih del tudi ustvarjanja najmlajše generacije – vnukov ustanovitelja podjetja.  Podjetje se je posodabljalo z investicijami v strojno in tehnološko opremo, ki jo že nekaj let financirajo izključno z lastnimi sredstvi. Zadnjo investicijo so izvedli decembra 2017 z nakupom novega rezalnega stroja.

2-DSC_0609

Družina od leve proti desni: Marjan, Elizabeta, Marjan in Ksenija

1-DSC_0603

Elizabeta Koštomaj

Elizabeta Koštomaj, lastnica podjetja: » Vsi družinski člani smo že od samega začetka vpeti v delo podjetja. Sin Marjan je za diplomsko nalogo na FNT leta 2011 razvil spletno aplikacijo za evidenco delovnih nalogov v tiskarni in za spremljanje poteka proizvodnje. Vesela sem, da oba otroka: hči Ksenija kot prokuristka in sin Marjan na delovnem mestu vodje proizvodnje, nadaljujeta tradicijo našega podjetja. »

dav

Marjan Koštomaj

Zavedajo se, da je uspeh podjetja odvisen od vlaganj v nove tehnologije in predvsem od kreativnih, motiviranih, usposobljenih in izobraženih zaposlenih, ki se znajo prilagoditi zahtevam in potrebam strank. Kakor širijo proizvodni program in kapacitete tako tudi skrbijo za nenehen razvoj kolektiva, ki šteje 6 zaposlenih in prav vsi so izobraženi na grafičnem področju.

Elizabeta Koštomaj, lastnica podjetja:« 33 let je dolga doba in v teh turbolentnih časih se nam je do sedaj vse nekako izšlo tako, da smo se dobro uveljavili na slovenskem trgu ponudnikov grafičnih storitev. » Oba z možem sta kljub upokojitvi še vedno prisotna v vsakdanjem poslovanju.

dav

Ksenija Tacer

Ksenija Tacer, prokuristka:« V podjetju sem zaposlena že 21 let in sem ponosna, da imamo nekaj strank že od samega začetka poslovanja. Posebnost v izdelkih v podjetju predstavljajo Darsovi boni, ki smo jih tiskali skoraj 15 let vse do spremembe načina cestninjenja, saj nam je DARS na podlagi javnega naročila zaupal to delo. Trudimo se, da imamo stabilno in nadpovpečno dobro poslovanje, saj težimo k bonitetni odličnosti. »

Podjetje je lastnik certifikata bonitetne odličnosti AAA, ki ga podeljuje mednarodna Bonitetna hiša Bisnode in spada med 7,2% najboljših pravnih subjektov v Sloveniji, ki se uvrščajo v razred A. Od prejema prvega tovrstnega certifikata se uvrščajo v podjetja s hitrejšim in lažjim poslovnim odločanjem z manj tveganja, kar jim je prineslo ključno diferencialno prednost pri poslovanju, saj s tem predstavljajo tako najbolj zanesljiv, kredibilen in nizko tvegan poslovni subjekt za sodelovanje s strankami, kupci, dobavitelji, zavarovalnicami, bankami in drugimi poslovnimi partnerji.

Njihove stranke so zadovoljne, saj jim tiskarna hitro in kakovostno izdela vizitke, letake, prospekte, kataloge, mape in ostali propagandni material, kuverte, etikete, samolepilne nalepke, koledarje, plakate, vabila, brošure. V njihovi ponudbi se nahaja tudi tisk številčenih in perforiranih obrazcev ter ostalih tiskovin iz papirja ali kartona.

Redno spremljajo podjetniške spodbude, pridobivajo informacije preko OOZ Celje in SPOT svetovanje SAVINJSKA. Udeležujejo se usposabljanj in izobraževanj ter obiskujejo specializirane sejme. Pred leti so sodelovali tudi v medpodjetniški povezavi podjetij s področja grafike – v  lokalnem grafičnem grozdu –Cegrafu.

Podjetje je družbeno odgovorno, kar dokazuje na eni strani stalnost in zadovoljstvo zaposlenih, na drugi strani pa številne prejete pohvale in zahvale za donacije raznim društvom v bližnji in širši okolici.

Družinski člani kljub obilici dela v podjetju najdejo čas tudi za sprostitev: ženski del v ekološkem kmetijstvu in vrtnarjenju, sin v vožnji z motorjem, oče pa z zbiranjem oldtimerjev.