Strokovna ekskurzija Sekcije lesnih strok pri OZS – ogled dobrih praks v Italiji

8. novembra 2018

Strokovna ekskurzija sekcije lesarjev pri OZS – ogled dobrih praks v Italiji 

1-IMG_4914

Zapisala članica upravnega odbora Sekcije lesnih strok pri OZS:  Katarina Hohnjec

Lesarji in žagarji se v okviru sekcije lesarjev pri OZS zadnja leta večkrat srečujemo in ta čas želimo čim bolj izkoristiti za izobraževanje v naši strokovni smeri. Ogledali smo si že nekaj nam do našega obiska neznanih krajev in hkrati smo vedno izkoristili čas za tisto najpomembnejše: družiti se, izmenjati izkušnje in svoja znanja ter poiskati tudi kakšno poslovno priložnost.

Tudi letošnje leto smo se v sredini oktobra odločili za tridnevno pot.  Tokrat smo se podali v Italijo s ciljem ogledati si tovarno strojev SCM v Riminiju in dveh proizvodenj pohištva.

Iz naših krajev smo preko Ljubljane in Primorske prispeli v Chioggio v beneškem zalivu, v mesto, ki so prave Benetke v malem. Ogled mesta in četrtkove tržnice, potep po ulicah, kakšen cappucino in pivo, potem pa naprej v Raveno. Mestno jedro, ki je znano predvsem po mozaikih je pod zaščito Unicefa. Res so krasni in vredni ogleda, a čas nas je preganjal in naslednja postaja je bilo že druženje ob večerji v Riminiju. Mnogih poklicnih kolegov nismo videli že vse leto, nekateri so se nam pridružili prvič, zato je bilo tem za pogovor do skoraj jutranjih ur več kot dovolj.

Naslednje dopoldne smo si ogledali tovarno lesno obdelovalnih strojev in  njihov razstavni salon. V spremstvu slovenskih predstavnikov podjetja smo imeli priložnost  povprašati o novostih in možnostih kakšnega nakupa. Sledil je ogled dveh proizvodenj, kjer izdelujejo pohištvo izključno na strojih tega proizvajalca. Popoldan je bil zopet čas za ogled znamenitosti in to kar bližnjega Riminija- znanega letoviškega in zelo starega mesta. Ker se je letna sezona že zaključila, ni bilo gneče in ogled je minil v sproščenem vzdušju. Ob večerji in na sprehodu ob dolgih peščenih plažah  je bil zopet čas za izmenjavo izkušenj.  Zadnji dan smo si ogledali še malo državico San Marino, nato pa smo se odpeljali proti domu. Preden smo odložili Primorce, smo se še pogostili v eni izmed primorskih osmic. Tako so minili trije dnevi, kjer smo združili prijetno s koristnim in upam, da nam bo naša skrbna sekretarka Iris tudi naslednje leto pripravila kakšno tako prijetno izobraževanje. In vabljeni vsi, da se nam takrat pridružite.