Mednarodna humanitarna akcija in 20. tekmovanje slikopleskarjev

5. decembra 2018

Mednarodna humanitarna akcija in 20. tekmovanje slikopleskarjev  

V osnovni šoli Nove Fužine na Preglovem trgu v Ljubljani je v organizaciji OZS potekala letošnja jubilejna, že 20. humanitarna akcija slikopleskarjev, pleskarska dela  pa so potekala v 20 šolskih učilnicah in na hodnikih.Na delu je bilo 120 slikopleskarjev, od tega 38 tujih, vsi skupaj pa so čez dan prepleskali kar 5.000 kvadratnih metrov stenskih in stropnih površin. Medtem ko so učenci 8. in 9. razredov iz treh ljubljanskih osnovnih šol spoznavali poklic slikopleskarja in se tudi sami lotili kreativnega ustvarjanja mozaikov z barvami, je šolo zjutraj obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je v veliki avli šole na veselje prisotnih šolarjev tudi sam poprijel za čopič in pobarval del stene, ki bo učence simbolično spominjala na to jubilejno humanitarno akcijo in barvito prenovo objekta.

Letos so za barvito prenovo šole poskrbeli slikopleskarji, člani OZS, in slikopleskarji iz sedmih evropskih držav: Slovaške, Češke, Madžarske, Avstrije, Nemčije, Italije in Hrvaške. Porabili so 1.600 litrov barv iz družine JUPOL in drugih premazov, ki jih je priskrbela družba JUB, med podjetji največji podpornik te akcije, uporabili so 1500 valjčkov in čopičev, ki jih je prispevala kranjska Žima, nalepili kar 22.000 metrov lepilnih trakov tesa tape, pri tem pa porabili še za 3.000 kvadratnih metrov gladilnih mas ter 15.000 kvadratnih metrov zaščitnih folij in papirja za zaščito tal in opreme, ki jih je zagotovilo podjetje Saint-Gobain Rigips. Ljubljanska agencija Abctour je tudi letos poskrbela za prevoze dijakov in dela tujih udeležencev na lokacijo dogodka, projekt pa sta podprli tudi Mestna občina Ljubljana in OOZ Ljubljana Moste-Polje.

Akcije se je v družbi predsednika Evropskega združenja slikopleskarjev UNIEP Helmuta Schulza udeležil tudi Branko Meh, predsednik OZS, ki je izpostavil pomembnost te humanitarne akcije ne le z vidika stanovskega druženja naših mojstrov s kolegi iz drugih držav, pač pa tudi zaradi promocije tega poklica med mladimi. Na ta način dijaki iz kranjske in mariborske srednje gradbene šole, ki se učijo za poklic slikopleskarja, vsako leto pridobivajo praktična znanja in dragocene izkušnje, ki jim bodo koristila na njihovi poklicni poti. Po oceni Matjaža Majdiča, predsednika sekcije slikopleskarjev pri OZS, in Dušana Presetnika, predsednika organizacijskega odbora letošnje 20. humanitarne akcije, je vrednost letošnje akcije dosegla kar 72.000 evrov.

Na zaključni slovesnosti so vsem sodelujočim slikopleskarjem podelili priznanja za udeležbo, se zahvalili sodnikom ter članom organizacijskega odbora akcije iz vrst OZS, ter podelili še tri posebna priznanja: OOZ Ptuj za idejo, začetek in sodelovanje pri izvedbi dosedanjih humanitarnih akcij in tekmovanj, starosti slovenskih slikopleskarjev, upokojenemu mojstru Jožetu Sitarju za njegov pomemben prispevek na vseh dosedanjih  tekmovanjih, katerih začetki datirajo v leto 1999, ter družbi JUB, ki akcijo kot generalni sponzor podpira že vseh dvajset let.

V tekmovalnem delu je s svojo ekipo sodeloval član OOZ Celje Milan Roškarić s.p. Že 20. zapored pa je v humanitarnem delu prireditve sodeloval dolgoletni predsednik sekcije slikopleskarjev pri OOZ Celje in upokojeni član Milan Pestotnik.                                                                                             Vir: www.ozs.si