KOLEKTIV PODJETJA HOBY LES NA OGLEDU KOROŠKE

24. oktobra 2019

KOLEKTIV PODJETJA HOBY LES NA OGLEDU KOROŠKE

BTKK2365

Zopet je tu oktober in to je mesec, ki ga v našem podjetju izkoristimo za skupno, že sedmo ekskurzijo po Sloveniji. Letos smo se odločili za obisk Koroške, malo težje dostopnega območja naše države.

Jutranja pot nas je vodila preko Velenja, kjer sta se nam, ki smo iz okolice Celja in Maribora, pridružila še sodelavca iz Savinjske in Šaleške doline. Peljali smo se mimo Smrekovca, najkasneje ugaslega vulkana v Evropi, preko prelaza Sleme in prispeli v Črno na Koroškem. Ta kraj je znan po odličnih športnikih kot so Katjuša Pušnik, Aleš Gorza, Mitja Kunc, Tina Maze in seveda skakalca brata Pudgar. Povzpeli smo se na visokogorsko kmetijo v Bistri, kjer so nam postregli domači zajtrk: grumpe (velike ocvirke), ajdove žgance z jogurtom, suhomesnate izdelke in različne namaze. Strokovni del poti smo imeli ob ogledu obsežnih gozdov na poti do Najevske lipe, našega drevesa z največjim obsegom. Stara je okoli 700let, zasajena predvidoma v času turških vpadov.

FWPI1672

 

Raste na višini cca 1160nmv in od tu je lep razgled na okoliške vrhove kot so Peca, Raduha, Ojstrica… Spustili smo se po strmi cesti v dolino in se iz višav prepričali, med kako strmimi pobočji je skrita Črna in da do nje res težko posije sonce.

IMG_6665 (2)

Naslednja točka ogleda je bil muzej rudarstva v Mežici, kjer smo se z rudarskim vlakom zapeljali 3 kilometre v podzemlje Pece in bili 550m pod površjem hribovja.

SWPZ0315

Ogled rovov in vožnja z vlakcem sta bila zelo zanimiva predvsem zato, ker smo navajeni rudnikov s podporniki, tu pa se koplje v skalo in so tuneli trdni, bolj varni in brez prisotnosti nevarnih plinov. Popoldan je bil čas za kosilo v vasi Šentanel, znani po lepem razgledu in odličnih gobarskih terenih. Privoščili smo si ga v enem izmed najbolj cenjenih in najstarejših kmečkih turizmov pri nas, odprli so ga v 70.letih prejšnjega stoletja. In zopet so nam postregli z obilico jedi, ki jih lahko poskusimo le na Koroškem. Bilo je resnično odlično in zagotovo se še bomo vračali tudi v te del naše lepe domovine.

Zapisala Katarina Hohnjec,direktorica HOBY LES, d.o.o.