PEKARNA GERŠAK, pekarna, slaščičarna, d.o.o. Preplet več kot 90. letne tradicije pekarne iz Celja in vrhunske kulinarike

5. januarja 2021

PEKARNA GERŠAK, pekarna, slaščičarna, d.o.o.

 Preplet več kot 90. letne tradicije pekarne iz Celja in vrhunske kulinarike

                                                  Foto: Stara pekarna leta 1929

V družini Geršak so se peke kruha lotili že več kot pred 90. leti in se od takrat dalje uspešno prilagajali vsem spremembam v družbi. Kljub spremenjenemu času, izpopolnjeni tehnologiji priprave kruha, je kruh ostal Geršakov kruh. V letu 2020 so nadgradili svoje delo še z uspešno pripravo pirinega kruha z drožmi za blagovno znamko Ana Roš in Tuš. V tem kruhu so združene vrhunska kulinarična ustvarjalnost Ane Roš, sestavine lokalnih pridelovalcev in predelovalcev z znanjem in tradicijo pekarne Geršak.

Uspešna zgodba družine se je začela leta 1929, ko so v pekarni v Trnovljah pri Celju prvič zakurili v peči. Od takrat v pekarni mesijo in pečejo kruh iz roda v rod, svojo ponudbo so obogatili  z veliko paleto pekovskih in slaščičarskih dobrot. Kot pravijo v pekarni, kruh ni samo iz moke, kvasa, soli in vode, temveč so za odličen kruh potrebni dobra volja, ljubezen in ustrezno mesenje.

                                   Foto:  z leve proti desni; Rafael Brance ml., Rafael Brance st., Dušan Brance

Zdaj sta na čelu podjetja direktorja in solastnika Rafael Brance mlajši in Dušan Brance,  pravnuka Franca Geršaka, ki je začel s pekarno. Pri vodenju jima je z bogatimi izkušnjami še vedno v pomoč oče Rafael Brance starejši, zdaj prokurist v podjetju, dobitnik priznanja Naj Celjan 2013, bronastega celjskega grba Mestne občine Celje za uspešno podjetniško pot 2008 ter prejemnik najvišjih  priznanj OOZ Celje.  Oče Rafael je bil pred upokojitvijo aktivni član OOZ Celje na različnih funkcijah in je deloval v organih zbornice.

V podjetju od začetka poslovanja bogatijo izkušnje z delom v pekarni,  pridobivajo nova znanja in investirajo v opremo, proizvodnjo in poslovne prostore. Leta 1996 so začeli z izdelavo slaščic, 2001 so postavili prve komore za zavirano fermentacijo in vgradili hladilnice za globoko zamrzovanje, v letu 2003  pa začeli s proizvodnjo polpečenih izdelkov. V letu 2004 so dogradili hladilnice za globoko zamrzovanje in vozni park povečali za dve  namenski vozili za razvoz izdelkov zamrznjenega programa. V letu 2020 ima pekarna ekipo več kot 60 zaposlenih, dnevno porabijo okrog 3500 kg moke. Pečejo  prek 500 vrst kruha, pekovskega peciva, slaščic, tort in keksov. Proizvajajo tudi več vrst jajčnih testenih in drugih živilskih izdelkov.

Poleg sedeža podjetja, kjer se nahajata pekarna in trgovina s slaščičarno in kavarnico, imajo trgovine še v Celju, Arclinu, Šentjurju in Štorah ter dve mobilni enoti za prodajo na terenu.

V letošnjem letu so se v pekarni lotili velikega izziva, saj jih je podjetje Tuš povabilo k sodelovanju za pripravo pirinega kruha z drožmi za blagovno znamko Ana Roš in Tuš. Kruh je bilo potrebno pripraviti po receptu Ane Roš in recept iz butične izdelave preoblikovati v recepturo za industrijsko izdelavo, za kar je bilo potrebnega veliko znanja. Ves trud je bil poplačan, saj je izdelek od novembra na policah trgovin, kupci pa so ga odlično sprejeli. Proizvodnja tega kruha je  rešila delovna mesta, ki so bila ogrožena zaradi posledic epidemije koronavirusa. Pekarna je namreč utrpela velik upad proizvodnje zaradi zaprtja strateških kupcev kot so šole, vrtci, terme, hoteli in gostilne.

Dominik Ocvirk, vodja tehnološko razvojnega oddelka: »Pri izdelavi pirinega hleba za blagovno znamko Ana Roš in Tuš smo uporabili vse znanje in bogate izkušnje iz pekarstva, zato me še posebej veseli, da so ga odlično sprejeli tudi kupci. Verjamem, da je kruh  odlična odskočna deska za sodelovanje na novih izzivih tudi v prihodnje.«

V podjetju so aktivni tudi pri prijavah na različne javne razpise za pridobivanje novih poslov in vzpodbud.

Pekarna Geršak je že od samega začetka izvajanja projekta na temo promocije poklicev, kariernih poti in podjetništva v OOZ Celje vključena s predstavitvijo karierne poti od peka do inženirja živilstva, ki jo na zanimiv način predstavlja njihov vodja tehnološko razvojnega oddelka Dominik Ocvirk.

 

Mag. Tatjana Štinek, samostojna svetovalka OOZ Celje

 

Foto: arhiv podjetja