GOSTILNA KOLAR Dejan Kolar s.p. Tradicija okusa domače kuhinje, ki ga ustvarja družina dveh generacij

5. januarja 2021

GOSTILNA KOLAR Dejan Kolar s.p.

Tradicija okusa domače kuhinje, ki ga ustvarja družina dveh generacij

                                                                       Foto: tri generacije družine Kolar

Podjetnik Dejan Kolar nadaljuje družinsko tradicijo Gostilne Kolar, ki sta jo začela pisati v Šentjurju pred več kot tridesetimi leti njegova starša: Fanika in Ivan Kolar. Poslovna priložnost ju je nato leta 1991 pripeljala na Ljubečno pri Celju. Gostilna Kolar je znana po zgodbi o krokodilu, ki so ga pred leti našli v njihovi okolici. Zgodba o izgubljenem krokodilu je upodobljena na stenah gostilne, krasi pa tudi njihovo blagovno znamko.

Gostilni se je pridružila že druga generacija Kolarjev, ki nadaljuje zgodbo o ohranjanju okusa domače kuhinje. Poslanstvo Gostilne Kolar je, da gost dobi natanko to, kar si je zaželel.  A vendarle, zgodbe ne bi bilo, če ne bi vso družino povezovala strast do ustvarjanja okusnih jedi in zadovoljnih gostov, ki jim dokazujejo, da so na pravi poti. Za svoje uspešno delo so prejeli bronasto in srebrno plaketo OOZ Celje.

Foto: Gostilna Kolar 

Dejan Kolar: »Starša sta v kuhinji postavila visoka merila in standarde. Te iste sta zelo zgodaj privzgojila mojemu mlajšemu bratu in meni. Dan se nam je vsem začel in končal v kuhinji. Najprej je to nama z bratom bila igra, potem pa se je vedno bolj preoblikovala v resno delo. Ta dinamika dela in omamen vonj, ki se je vil iz loncev me je »zaznamoval.« Kmalu je bilo jasno, da se bova z bratom vpisala na Srednjo gostinsko šolo v Celju. Delo v gostilni je res dinamično in prepleteno z organiziranjem, pripravo, kuhanjem, komunikacija s sodelavci, … . Pomembno je, da se poslušamo, slišimo in zaupamo. Z dobrimi sodelavci, uigrano ekipo je mogoče izvesti vse z malo manjšim stresom. Celoten tim je pomemben in prispeva k temu, da so gostje zadovoljni. Trudimo se in strmimo k celostnemu pristopu. Bogate izkušnje in zadovoljni gostje nam dokazujejo, da smo na pravi poti. Vso to veselje do dela prenašamo že na tretjo generacijo. Seveda so otroci še majhni, pa vendarle, začne se z vzgojo, kajne?»

Delo podjetnika v gostilni je pestro, zanimivo in vedno polno novih izzivov, saj zajema vodenje strežbe in pripravo jedi v kuhinji ter organiziranje celotnega poslovanja. Pomembno je imeti občutek za delo z ljudmi tako zaposlenimi kot z  raznolikimi gosti, zato mora biti komunikativen, iznajdljiv, ustvarjalen in spreten, odlikovati pa ga mora tudi estetski čut. In vse to Dejan Kolar ima.

Njihov tim šteje 11 sodelavcev. Prepoznavni so po dnevno sveže pripravljenih jedeh iz sezonskih sestavin. Svojim gostom ponujajo od pestrega izbora malic, kosil, jedi po naročilu. Izvajajo dostavo malic v podjetje, catering ali zanimive rešitve za večje zaključene družbe. Okusen obrok lahko zaključite z njihovimi slastnimi torticami. 

Glede na razmere v letu 2020 so se morali zelo prilagoditi, saj so s  17. oktobrom  morali ponovno zapreti vrata gostilne. Kdaj bodo spet odprli vrata in razvajali svoje goste, nihče ne ve.  Kljub vsemu, pa zagotavljajo prevzem želene malice po predhodnem naročilu.

Dejan Kolar: »Trdno verjamemo, da bo tudi epidemija enkrat minila in bomo te stvari prebrodili. Ključno je, da poskrbimo za svoje zdravje. Me pa resno skrbi, kdaj in kako se bo ta kriza končala, sploh za našo dejavnost. Še posebej smo izpostavljeni mali podjetniki, mikro in mala podjetja. V vsem tem nismo sami in upamo, da bomo zdržali.«

Dejan Kolar je član Območne-obrtno podjetniške zbornice Celje, kjer so ga stanovski kolegi izvolili v vodstvo sekcije gostincev in  povabili v upravni odbor zbornice.

Dejan Kolar: »Biti član zbornice pomeni, da so ti na voljo odgovori še na tako zapletena vprašanja. V teh časih je pomembno, da se lahko na OOZ Celje udeležujemo usposabljanj in delavnic, ki nam omogočajo pridobitev potrebnih novih znanj. Kartica Mozaik podjetnih pa nam omogoča prihranke pri poslovanju. Zbornica nas tudi pravočasno informira o vseh aktualnih dogajanjih v državi, kar je v sedanjih okoliščinah, ki se spreminjajo iz dneva v dan in so potrebne hitre odločitve, tudi za obstoj, to izrednega pomena.«

 

 

Mag. Tatjana Štinek, samostojna svetovalka OOZ Celje

 

Foto: arhiv podjetnika