54. MOS 2022 – predstavitev obrtnih poklicev

20. septembra 2022

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je tudi na letošnjem MOS v Celju postavila Ulico obrti, kjer so si obiskovalci lahko v živo ogledali kar enajst obrtnih poklicev: mizar, elektrikar, kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, klepar-krovec, voznik in rokodelec. Zanimanje med mladimi je tudi letos ogromno, saj si je Ulico obrti ogledalo več kot 2000 osnovnošolcev iz 40 osnovnih šol.

Sekcija domače in umetnostne obrti pri OZS p je predstavila posamezne rokodelske dejavnosti, kot so slamnikarstvo, lončarstvo, klekljanje idrijske čipke, izdelava godal, kostumov itd. Številni rokodelski poklici so izumirajoči, v Sloveniji imamo tako le še tri slamnikarje. Osrednja točka ulice obrti je bila  »Vajeniška pisarna«, kjer so  bile obiskovalcem, predvsem mladim, na voljo vse informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja. Mladim se zdi še posebej zanimivo to, da se lahko tudi sami aktivno vključijo v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusijo v posameznem poklicu.

Pri predstavitvi poklicev sta sodelovala naša člana: Franček Stropnik s predstavitvijo poklica klepar-krovec in Krešimir Antolič, ki je predstavil poklic elektrikarja.

Prvič doslej je na MOS potekalo tudi Državno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022, kjer so se tekmovalci pomerili v 11 poklicih: frizerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, cvetličarstvu, aranžerstvu, kamnoseštvu, mehatroniki, IKT, pohištvenem in stavbnem mizarstvu. Tekmovanje je organiziral Center za poklicno izobraževanje ob podpori sekcij pri OZS. (vir: OZS)