PODJETJE MIK CELJE JE ODPRLO ENEGA NAJVEČJIH PROJEKTOV ZA CELOSTNO KAKOVOST BIVANJA V EVROPI INŠTITUT DR. PETRA NOVAKA

18. oktobra 2023

 

MIK mednarodno trgovsko in proizvodno podjetje, d.o.o. iz Vojnika je na slavnostnem dogodku v ponedeljek, 25. septembra 2023, odprlo največji vizionarski projekt v Sloveniji. Otvoritve, katero je s svojo prisotnostjo počastila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, se je udeležilo več kot 1200 ljudi. 

30. marca 2022 je podjetje postavilo temeljni kamen in časovno kapsulo ter s tem napovedalo pričetek gradnje Razvojnega centra MIK, Inštituta dr. Peter Novak in nove tovarne prezračevalnih naprav MIKrovent. Projekt, ki so ga realizirali v letu in pol, v vrednosti 21 milijonov evrov bo omogočil več kot 100 novih delovnih mest. Tako je v Vojniku na razpolago 6400 kvadratnih metrov površine, ki bo omogočila  startupom, mladim in že uveljavljenim strokovnjakom pomoč pri snovanju idej in produktov.

»Razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka predstavljata vrhunsko znanje in inovativnost, ki sta gonilo našega neverjetnega uspeha že 33 let. Skozi leta smo si prizadevali postati vodilni na področju raziskav, razvoja in inovacij ter zagotavljati visoko kakovostne in sodobne rešitve. S ponosom lahko rečem, da smo dosegli ta cilj in stremimo k več – lepšemu bivanju vseh ljudi ne samo pri nas v Sloveniji, ampak tudi širše,« je povedal generalni direktor MIK Celje, Franci Pliberšek.

Razvojni center Mik je ena najbolj energetsko varčnih stavb z lastno sončno elektrarno, ki bo zaposlenim nudila prijazno delovno okolje. Primarno je razdeljen na dva dela: razvoj in proizvodnjo. Poleg razvoja prezračevalnih naprav bo center obsegal tudi razvojni inkubator in delavnice. Verjamejo, da bo center pritegnil številne strokovnjake, ki se že zanimajo za sodelovanje. Poleg mentorstva MIK-ovih strokovnjakov in prenosa znanja bo nudil tudi sodobno avtomatizirano in robotizirano proizvodnjo, ki bo omogočala hitro in visoko lansiranje izdelkov po vsej Evropi.

Inštitut dr. Petra Novaka se ponaša z veliko konferenčno sobo in snemalnim studiom, kjer bodo večinoma potekala izobraževanja, ozaveščanja in družabni dogodki. Izpostavlja pomembnost pomena kakovostnega zraka v prostorih in relevantnih ter resničnih informacij. Je podpornik nadobudne filmske ekipe Almedia, ki je v preteklem letu ustvarila filmsko uspešnico Šepet metulja in je predvajana v kinih od letošnjega oktobra.

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je ob otvoritvi centra menila, da je pogum, ki so ga izkazali gospod Franci Pliberšek in sodelavci, za slovensko gospodarstvo neprecenljiv. Saj tovrstni projekti od ustanoviteljev zahtevajo visokotehnološko znanje, vizionarstvo, odločnost, srčnost in trdo kožo za premagovanje ovir, ki jih na poti do realizacije zagotovo ni manjkalo.

Podjetje MIK d.o.o.  je eden največjih proizvajalcev oken, vrat, prezračevanja in drugega stavbnega pohištva v Sloveniji in zaposluje več kot 200 ljudi. Poleg tega se podjetje ukvarja tudi z gradnjo in prenovo stanovanjskih stavb. V začetku prihodnjega leta končuje gradnjo novih nadstandardnih stanovanj Vojniške terase, katerih glavno vodilo je stik z naravo. Je prejemnik številnih priznanj in nagrad ter prav tako družbeno odgovorno podjetje, ki je letos izvedlo že 18. MIKovo karavano otroškega smeha, s katero je na morje odpeljalo že več kot 2100 otrok iz socialno šibkejših družin.  Cilj tega projekta je tudi ozaveščanje javnosti o pomenu pomoči socialno šibkejšim in spodbujanje slovenskega zasebnega gospodarstva k podobnim projektom.

Podjetje je dokazalo, da je uspešno in inovativno pri uresničevanju svojih zamisli in verjamemo, da bodo kos vsem izzivom, ki jih prinaša prihodnost. 

 

Foto: arhiv podjetja